Läste att en familj kan spara 2 000 kronor i månaden genom att planera sin matsedel veckovis.
Har man frys kan detta göras längre. Allt - nästan - kan göras i i större mängd än som går åt till en middag.
Vi är bara två - men får ofta besök av hungriga - yngre - matglada.
Här skall jag föreslå något vi tycker är gott.
När så behövs förnyar jag vårt äggförråd genom att stanna vid trädgårdsmästaren - som jag passerar då jag varit och vattengympat.
Han säljer stora bruna ägg - minst 20 åt gången.
När vi är på stormarknaden - Sveriges största och billigaste - enligt deras egen reklam. Ofta har de extrapris på oxfärs. Köper - fryser in i flata paket - 4 hekto i varje.
Lägg köttet i frysplast - platta ut till tunt paket - tinar mycket fortare än tjockare.
Lök - både röd och gul samt vit finns i svalen - alltid.
Förr hade vi alltid krossade tomater på burk hemma. 400 gram Nu har det kommit spanska passerade. Giaguaro 500 gram Tetra Pak. Passata di pomodoro. Lättare att hantera än konservburk och mycket godare. Prova.
En annan sak som finns i frysen. Varje gång jag ser att osten inte går att skiva mer river jag det sista - packar in och fryser.
Kryddskåpet skall innehålla det Du tycker om.
Hos närköpet hämtas en liter lättmjölk.
Nu tror jag att det mesta finns - köttet 1 paket togs ut kvällen innan. Försöker alltid undvika att snabbtina i micron.
3,5 dl vetemjöl i en plastbunke - en halv tesked salt - sätt på elvispen - sakta fart - häll i litet av mjölken - fortsätt tills Du har en fin lös rinnande blandning. Ballongvisp går också bra - upp till oss själva.
Sätt in i kylen - skall svälla. Mjölet sjunker till botten - blir liggande här om det inte vispas om - då och då.
Nu skalas tre lagom stora gula lökar och rikligt med vitlök - som skall hackas. Uteslut vitlök om Du inte vill ha det med. Jag fick i gåva en liten handmixer som hackar på ett förnämt sätt. Inte för länge - då blir löken besk. Innan latheten började - finskar jag för hand. hoppas inte Sten läser allt fusk. Hacket lägger Du i en liten bunke som kan ha lock - detta för tårarnas skull.
I kokande vatten 1 dl lägger jag två köttbuljongtärningar. Användes senare - för smakens skull.
I en gryta - samma som jag kokar spagetti i - får en aning olja i botten. Lägg i det malda oxköttet - lite åt gången - rör runt efter hand som Du lägger i. När det är kornigt kommer Du i löken.
När det är blandat ordentligt häller Du i tomaten. Fortsätter röra runt - nu är det dags för buljongen.
Det som återstår är att kryddsätta.
Så här gör jag. När oljan småryker häller jag i paprikapulver innan köttet. Får fram smaken på ett underbart sätt. Salt har jag av buljongtärningarna. I påsar - på torget - har jag köpt spagettisåskrydda. Ofta är det olika torkade kryddväxter i. Prova hos en italiensk handlare han vet. Kikkoman salsa de Soja är också en favorit som tillföres den underbara sås som nu doftar i hela huset - grannarna vill gärna titta in. Grovmalen svartpeppar är ett måste hos oss.
Skulle köttsåsen bli för tunn - strö över Maizenas mörka redning medan såsen kokar. Kan aldrig klumpa - vilket är risken om Du blandar vatten och mjöl.
Nu kan Du koka spagetti om Du så vill - men vi förutsätter att det var inte så länge sedan - variationer behövs.
Ta ut pannkakssmeten. Rör om - kontrollera att inget mjöl ligger på botten. Nu skall hela ägg i. Storleken avgör - mellan 6 - 8 st. Vispa om väl. Tag en stor teflonstekpanna. Margarin runt om - ganska god värme. Har Du spis med ratt från 1 - 12 är 8 lagom.
När pannan är riktigt varm - häll i 6 dl smet. Jag rör aldrig i mitten - däremot försiktigt runt om - låter smeten rinna ut i kanterna. När kakan är torr på ovansida - vänd ut den på en skärbräda - utan kanter - den skall tillbaks igen i lite nytt fett. Bara en doft - så kakan inte fastnar.
När den nu har färg på båda sidor stjälper du upp den på ett ugnsäkert fat. En ny omgång i pannan. Likadant som tidigare.
Innan nästa är färdig - häll i såsen - vik pannkakan till en halvmåne. Behövs inte om du vill ha det tårtliknande.
Då lägger Du pannkakorna ovanpå varandra.
Den ost som finns sparad i frysen kommer nu till användning.
Täck noga hela ovansidan. Sätt ugnen på 200 graders grill.
Gratinera tills osten fått vacker färg - servera genast.
Det finns smet kvar till en omgång mer. Gör en kaka till - eller flera tunna. Frys.
Som du förstår kan Du göra detta som tidsfördriv när Du vill.
Plocka fram i god tid före det skall avnjutas.
Det blir ingen färdigmat i framtiden - hoppas jag.
Ha det.
Av Lennart Ekman 24 maj 2003 13:50 |