sourze.se

Pre-Matrix: Reloaded

I skrivande stund är klockan 19.51, den 20 maj 2003 - om drygt fyra timmar har bröderna Wachowskis "The Matrix: Reloaded" svensk premiär. Kommer någonting att vara sig likt efteråt?

Jojo, visst, givetvis kommer allt att vara sig likt imorgon - himlen kommer fortfarande att vara blå, vattnet kommer fortfarande att vara vått, och The Raptures "Echoes" kommer fortfarande att vara världens bästa skiva.

Men, i övrigt, vad kommer att ha hänt när Filmstadens dörrar slås upp vid halv tre imorgon bitti, och cirka 550 biobesökare lämnar biografen efter att just ha sett Sverigepremiären av "The Matrix: Reloaded"?

När första delen i bröderna Wachowskis trilogi "The Matrix" gick upp på världens biografer 1999 så förändrades allt. Som sig bör så skrevs filmhistorien ännu en gång om, och allt det gamla i historieböckerna kändes plötsligt uråldrigt. "The Matrix" revolutionerade filmbranschen, och satte en ny standard för den framtida action- och science fiction-filmen.

Fel.

"The Matrix" satte en ny standard för filmen - period!

Med en ny standard menar jag först och främst givetvis det tekniska. "The Matrix" introducerade wire fighting för oss västerlänningar, en stuntteknik som använts i asiatisk film sedan länge, och som numer även är standard i västerländska action-filmer.

Den visade också den övriga filmbranschen hur man använder sig av så kallad bullet time och freeze frames - på "svenska" slow motion och bildfrysningar. Idag är båda dessa tekniker standard i så gott som alla action-filmer, men också inom TV- och reklam-branschen.

Filmens specialeffekter i det stora hela läxade upp filmbranschen, och tog den med upp till nästa nivå - en nivå som film efter film idag, fyra år senare, försöker övervinna till varje pris, kosta vad det kosta vill.

Men, det var inte bara det tekniska som revolutionerades i och med "The Matrix" - nej, under den fantastiska ytan innehöll den något helt nytt, något remarkabelt för en action-film.

En historia.

Bröderna Wachowski berättade en helt ny historia för oss, en vi aldrig hört tidigare. En historia så djup att det krävdes mer än en visning för att uppfatta hela dess innebörd. Det krävdes en djupdykning ner i filmens allra djupaste delar för att finna och uppfatta alla dess element.

Ett sådant manus, till bredden fyllt med spirituella filosofier och bibliska referenser, hade aldrig tidigare ens nämnts i samma mening som ordet action-film, och vi i publiken var inte redo för det. Vi behövde mer än en visning, och för varje gång historien rullades upp framför oss fann vi nya fascinerande inslag som fördjupade berättelsen.

Alla dessa element skapade tillsammans en film som med all rätt kan räknas in bland de viktigaste filmproduktionerna - någonsin!

Och inatt kommer alltså fortsättningen.

Som sagt, vad kommer att ha hänt när Filmstadens dörrar slås upp vid halv tre imorgon bitti, och cirka 550 biobesökare lämnar biografen efter att just ha sett Sverigepremiären av "The Matrix: Reloaded"?

Om drygt fyra och en halv timme vet vi.


Om författaren

Författare:
Niklas Matsson

Om artikeln

Publicerad: 22 maj 2003 09:32

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: