sourze.se

Kommunala slavlöner

För tio år sedan, fick jag mitt första sommarjobb. Det var ett feriejobb som kommunen medlade via skolan, till gymnasieeleverna. Man kunde få arbeta vad man ville inom kommunen, vård och omsorg.

Eftersom jag uppskattar att få vara ute mycket valde jag att arbeta på parkförvaltningen. Mitt arbete bestod i att rensa rabatter och ogräs, klippa buskar samt göra i ordning gamla grusplättar som sommartid var fotbollsplaner.

För att skolans årligen utlottade sommarjobbare skulle få arbeta, var arbetstiderna uppdelade under tre veckor, vardera, över hela sommarlovet.

Dom sommarjobbare som hade föräldrar anställda på parkförvaltningen arbetade givetvis också där under sommaren. MEN, dom hade avtalsenliga löner till skillnad från oss som fick slava för 25 kronor i timmen. Många slöade av förståeliga skäl i protest mot denna dåliga lön.

På Aftonbladet debatt den 20 maj skriver SSU: s Mikael Damberg om kommunernas slavlöner för sommarjobbare. Han förstår inte hur fackförbundet Kommunal i flera år har accepterat dessa dåliga löner. SSU kräver ett nationellt tecknat avtal mellan Kommunal och Kommunförbundet som garanterar sommarjobbare "anständiga" och rättvisa löner.

80 procent av de kommuner som ingår i SSU: s rapport betalar mindre än 50 kronor i timmen vilket Mikael Damberg föreslår ska vara lägsta lönen för kommunala sommarjobbare.

Några kommuner betalar mellan 25 och 30 kronor i timmen.

SSU anser det djupt orättvis att löneskillnaderna är stora mellan olika kommuner och att man kan tjäna tre gånger så mycket för samma arbete beroende på vilken kommun man arbetar i. Men här missar SSU en viktig sak. Om löneskillnaderna är avsevärda och kommuner väljer att dumpa sina löner för att ge fler ungdomar sommarjobb, bör inte kommunen ta emot så många sommarjobbare under säsongen.

Inser sommarjobbarna att kommunen ger dom en lägre lön än vad som står i kollektivavtalet bör dessa i sin tur heller inte ta jobbet.

När jag själv slavade för tio år sedan imponerades jag av mina företagsamma kamrater som var med i facket och fick samma avtalsenliga timpenning som dom kommunanställdas barn fick. Även om det nu retade gallfeber på chefen för parkförvaltningen i Eksjö.


Om författaren

Författare:
Yohannis Petersson

Om artikeln

Publicerad: 22 maj 2003 09:44

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: