sourze.se
Artikelbild

Tänk efter om du vill leva ditt liv

Vi lever dag för dag, timme för timme, men vi är mer passagerare än lotsar i vårt eget liv.

Om man går på en kyrkogård så ligger där hundratals människor nedgrävda som alla hade så mycket att göra, fyllda kalendrar och de var så upptagna, ju större stenar, desto mer upptagna var de, och nu gör det varken till eller ifrån. De är döda. Stannade världen?

Inte alls. Tvärtom, det har gått fortare och fortare sedan de dog. I slutändan är det inte viktigt hur andra ser på oss och vad vi tror att vi gjort eftersom det är förgängligt. Hur många har inte försakat vad de verkligen ville och strävat efter att vara "normala" trots att de själva ville göra helt andra saker?

Det som är intressant är om du kunnat leva ditt liv som du viljat leva det. Om det varit ditt liv. Många människor lever liv där de är berömda, hyllade och får materiell framgång, men likväl har de inte lyckats leva sitt eget liv, utan kastas fram av andras förväntningar och påverkan. Vi kan leva men vårt liv saknar innehåll.

I dag kan du börja skapa ett rikare liv. Det behövs inga drastiska åtgärder. En första start kan vara att fundera över vad man håller på med. Det kan låta enkelt. Majoriteten av befolkningen kommer inte att ställa sig den frågan under det kommande året.

Sedan kan du fråga dig varför världen ser ut som den gör. Folk tänker inte. De existerar och reagerar kortsiktigt i stället för att försöka styra sitt liv på ett sätt som ger det innehåll och förhoppningsvis gör världen till ett bättre ställe för alla.

Vi lever dag för dag, timme för timme, men vi är mer passagerare än lotsar i vårt eget liv. I dag kan vi inte titta framåt, men redan Lenin sa att människan är produkten av sin miljö. Titta på den miljö du lever i och vad du gör.
Låt oss sedan gå vidare och göra en liten hemuppgift. Som i skolan. Låt oss titta framåt hur vi har det i framtiden. Skriv din egen dödsannons. Det är enkelt. Du kan få uppslag på bra texter i dagstidningarna. Sätt en dödsdag, som till exempel din 78-årsdag, och börja skriva.
När du skrivit klart kan du fundera över om det "normala" livet verkligen hade så mycket att erbjuda, om det var värt det. Är det verkligen ditt liv du vill leva? Om inte, det är dags att fundera på hur du ska göra med den tid du har kvar.

USA går i krig med Irak för massförstörelsevapen, men hur mycket liv har inte ordet "normal" förstört? Där vi arbetar för att möta budget, jagar livet ur oss för några pinnhål till och ska vara alla till lags. Hela hetsen att vara som alla andra har ödelagt mer mänskligt liv än något vapen och det är dags för dig att vägra bli offer.

Det är först när vi konfronteras med vår egen dödlighet vi inser hur viktigt det är att ha hejdundrande kul och leva ut vår livsglädje.

Sluta fundera över pensionspoäng och saker du inte kan påverka, och lev, här och nu. Du kan gott fria till någon du varit hemligt förälskad i, det bådar gott mitt i veckan.
I dag är en perfekt dag att säga upp sig. Dagen passar även till att bjuda in sig själv till andra för att brassa lite käk och ta ett par glas vin. Var inte så himla "normal". Det har du inte mycket för.


Om författaren

Författare:
Jan Kallberg

Om artikeln

Publicerad: 15 maj 2003 09:47

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: