sourze.se

Jag är en stjärna

Lördag morgon – den 10 maj:
Sitter på tåget, på väg till Ljungskile för att göra ett antagningstest till en skola jag har sökt.

Anländer till Göteborg dagen innan för att hinna ta mig till skolan i god tid.

Det börjar med ett nutidstest som jag uppfattar mycket lättare än jag tidigare trott. Därefter två skrivuppgifter som jag efteråt också känner att jag fixat galant.

Avslutningsvis är det personlig intervju med lärarna. Eftersom jag intervjuats ett antal gånger det senaste året – som arbetssökande – säljer jag mig även där till min egen belåtenhet. Jag är i varje fall mycket nöjd med mig själv efteråt.

Moderata ungdomsförbundet startade under veckan sin vårkampanj ”Du är en stjärna”, med mål att lyfta fram individens egenskaper och få denne att känna stolthet över vem hon är samt bygga vidare på sin potential.

Jag har länge valt att demonstrera mina starka sidor och skäms inte det minsta över att göra det. Men, jag gläds också lika mycket när jag hör andra människor framhäva sina kompetenser. Det betyder inte att man är förmer och någon annan för mindre. Det är en indikation på att man är medveten om sin kompetens samt villig att bygga vidare på sina eventuella svagheter.

Lördag morgon 11 maj:
Vi går ut för att käka ”brunch” på ett litet kafé i Vasastan.

Då jag ska betala upptäcker jag att mina kontanter inte räcker till och tar fram mitt betalkort. "Nej," säger den utländska kaféägaren, "vi tar inte kort här".

Min kusin får köra mig några kvarter bort till närmsta automat för att ta ut pengar.

"Vad är det för kafé, placerat mitt i centrala Göteborg, som inte låter kunderna betala med kort?" tänker jag irriterad.

Hur skulle det vara om Göteborgarna också hade egna mynt och jag då, småländska mynt? En söndag skulle jag aldrig kunna växla dessa pengar till Göteborgska mynt.

På hemresan betalar jag min bussbiljett till Jönköping med kontanter. När jag sedan i Jönköping byter om till tåg mot Eksjö, stämplar jag mitt tågkort och behöver inte använda mina kontanter.

Den sista biten hem känner jag stor ära över dagens elektroniska betalningsmedel och ännu mer övertygad om att en gemensam europeisk valuta är A och O för Sverige.


Om författaren

Författare:
Yohannis Petersson

Om artikeln

Publicerad: 13 maj 2003 11:20

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: