sourze.se

Brevet från "lillen"

När sonen hittade wokpannan.

Från "sonen" kommer detta förslag. Tackar och vidarebefordrar det till intresserade smal och grönsaksälskare.

Hej Far,

För någon vecka sedan städade jag i grytskåpet och hittade en julklapp. Visserligen uppackad men oanvänd. Jag betraktade detta orientaliska matlagningskärl och undrade om jag skulle kasta eller skänka bort det. Det fick stå på köksbänken medan jag svarade i telefonen.
Som Du vet har jag en spegel där. Jag placerade mig av händelse så att jag kunde betrakta min underbara "krögarmage". Efter avslutat samtal och tillbaka i köket stod svaret på hur jag skulle gå ner i vikt där på köksbänken, julklappen, en wokpanna.

Jag hade lovat hustrun att laga middag så vi slapp restaurangmaten. Mitt beslut var fattat, nu skall det bli smalmat.
Ner i garaget. Väl inne i bilen såg jag våra cyklar stå där, dammiga och med lite luft. Tro det om Du vill. Jag gick ur bilen dammade och pumpade och upp på cykeln.

Nu bar det iväg till Möllevångstorget och hela världen. Efter en timmes tid hade jag hunnit med de flesta länders affärer och hade två stora kassar med grönsaker, nudlar, kryddor och olika såser på flaska. Nu skulle allt detta hem, jag var lite stel i benen efter att cyklat till "Möllan", men skam den som ger sig. På vägen hem kom jag att tänka på farmor, hur tusan klarade hon av att cykla med två stora kassar med mat, halvblind och 75 år.

Väl hemma packades varorna upp. Jag valde ut ett blomkålshuvud, ett par gula lökar, plockade av tre vitlöksklyftor, två morötter och en näve handfull bönor. Allt ansades, sköljdes och skars ner i mindre bitar ju mindre ju snabbare sen.
Den fina Hackman Wokpannan hade fått stå på plattan en stund. När det började att lukta varmt hällde jag i en skvätt sesamolja och lite solrosolja och sen i med grönsakerna. Efter att rört runt en stund spädde jag med lite Thailändsk söt chillisås och ett par dl vatten och på med locket.
Precis då locket var plats kom hustrun hem, bärande på en ICA-kasse full med förhatliga kalorier, jag skulle ju banta genom att äta vegetariskt. Hon betraktade woken och dess innehåll med skepsis.

Efter att ha hört min historia höll hon med mig och lovade att prova.

Jag blev lycklig. Av med locket och i med lite salt och en näve hackad persilja. Vi satte oss till bords och njöt vår första wokmåltid.

Sedan dess är det nästan bara woken som gäller. Med olika grönsaker som bas är det bara fantasin som sätter gränser för vad som går att woka.
Den bästa rätten som blivit till är den med grönsaker som ovan plus kycklingbröst i skivor och äggnudlar som fått ligga i blöt i varmt vatten ca 15 minuter. Ha det så bra när Du låter fantasin laga mat till Dig.

Vi hörs. Rolf


Om författaren

Författare:
Lennart Ekman

Om artikeln

Publicerad: 13 maj 2003 20:25

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: