När jag var barn visste man att det var söndag. Trappan luktade av stekar. På den tiden fanns det slaktare. Han lät de duktiga matlagningskunniga kvinnorna ta god tid på sig när de valde ut det stycke som skulle på bordet varje söndag.
Då var det tid över att besöka varandra. Efter maten skulle det flaneras. Särskilda kläder togs på. Ingen dam kunde visa sig på stan utan hatt och kappa. Herrarna i cubb och kostym. Det är möjligt att den hängde på pantbanken hela veckan men icke på söndagen.
Nu är det annorlunda. Ingen ger sig tid att stå vid spisen i timmar. Därför fuskar vi lite.
På stormarknaden köper vi några skinkschnizlar som ser bra ut under plasten. Borta vid grönsaksdisken väljes en purjolök med mycket vitt. En 3 dl. matlagningsgrädde. Några fina potatisar. Borta vid påläggsdisken några skivor rökt skinka.
Åter hemma, bankar jag ut köttet med knogarna och låter vila i kylen.
Kokar purjon efter noga sköljning under rinnande vatten i 5-6 min. Låter dessa rinna av väl.
Nu lägger vi köttet sida vid sida. Grovmalen peppar strös över. Så skinkan. Sist purjon. Rullar samman. Sätter i några tandpetare.
Tips:jag använder trägrillspett, som jag delat och spetsat. De är rejälare att handskas med.
Jag bryner rullarna runt om i en gryta. Vatten precis så det täcker buljongtärning, några lagerbärsblad, låter det småputtra i 30 - 40 min. Tar upp köttet. Bort med lagerbärsbladen och i med grädden. Kokar upp och strör över Maizenas färdiga redning. Färgsätter med soja.
Färdigt utan större passning. Ha en äggaklocka att ta tiden.
Tillbehör? Ris eller kokt potatis. Sallad med tomat och dressing. Vi tager vad vi haver.
Detta är så gott att titta på TV samtidigt vore synd och skam. Njut!
Av Lennart Ekman 10 maj 2003 12:08 |
Författare:
Lennart Ekman
Publicerad: 10 maj 2003 12:08
Ingen faktatext angiven föreslå
Mat, &, Dryck, Recept, Mat & Dryck, Recept, en, härlig, söndagsmiddag, underbara, skinkschnitzelrullader, utan, större, besvär | föreslå
Artikeln är inte placerad. föreslå