sourze.se

Selleri. Passa på nu

Sellerigott.

Förr på den gamla goda tiden - när det var säsong på olika grönsaker - hann man bli sugen mellan varven.

Nu på den nya goda tiden - när allt finns året runt - är det bara att välja.

Men det finns undantag - till vissa rätter måste det vara vinterpotatis.

Denna gång blir det tips på mos och röst.

Sellerirösti.

Ett rotfrukt - lagom stor. Dela på mitten - lägg med flatsidan ner på en bräda - skala med vass kniv tunt, så undviker du skärsår.

Skala lika många potatisar.

Riv på grovt järn - blanda potatis och selleri - låt rinna av väl.

Krydda med vad du lyster. Har du en kruka med gräslök är detta inte fel. Klipp i litet. Salt - peppar - eventuellt vitlök.

Låt olivolja bli varmt i en teflonpanna - lägg i massan - skruva ner lite för värmen. När du känner på dig att kakan fått färg. Vänd upp och ner på densamma - ett lock eller något annat går bra - tillbaka igen. Låt stå tills det är mjukt. Servera med något bröd eller sallad - tomat och så vidare.

Sellerimos.

Samma som ovan - men skär i tärningar - koka mjuka i vatten -lägg i en grönsaksbuljongtärning - häll av kokvattnet - men spara litet.

Nu använder jag en elvisp - kör först sakta - ökar efter hand - tillsätter litet olivolja sakta. Om det blir för tjockt späd med litet av det sparade kokevattnet. Smaksätt. Det är Du som bestämmer hur det skall smaka.

Detta blir så gott - all sås kan uteslutas.

Passar till andra grönrätter eller vad du har tänkt dig.

Gör det nu - du får annars vänta till hösten.

Ha det.


Om författaren

Författare:
Lennart Ekman

Om artikeln

Publicerad: 05 maj 2003 13:23

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: