Förr på den gamla goda tiden - när det var säsong på olika grönsaker - hann man bli sugen mellan varven.
Nu på den nya goda tiden - när allt finns året runt - är det bara att välja.
Men det finns undantag - till vissa rätter måste det vara vinterpotatis.
Denna gång blir det tips på mos och röst.
Sellerirösti.
Ett rotfrukt - lagom stor. Dela på mitten - lägg med flatsidan ner på en bräda - skala med vass kniv tunt, så undviker du skärsår.
Skala lika många potatisar.
Riv på grovt järn - blanda potatis och selleri - låt rinna av väl.
Krydda med vad du lyster. Har du en kruka med gräslök är detta inte fel. Klipp i litet. Salt - peppar - eventuellt vitlök.
Låt olivolja bli varmt i en teflonpanna - lägg i massan - skruva ner lite för värmen. När du känner på dig att kakan fått färg. Vänd upp och ner på densamma - ett lock eller något annat går bra - tillbaka igen. Låt stå tills det är mjukt. Servera med något bröd eller sallad - tomat och så vidare.
Sellerimos.
Samma som ovan - men skär i tärningar - koka mjuka i vatten -lägg i en grönsaksbuljongtärning - häll av kokvattnet - men spara litet.
Nu använder jag en elvisp - kör först sakta - ökar efter hand - tillsätter litet olivolja sakta. Om det blir för tjockt späd med litet av det sparade kokevattnet. Smaksätt. Det är Du som bestämmer hur det skall smaka.
Detta blir så gott - all sås kan uteslutas.
Passar till andra grönrätter eller vad du har tänkt dig.
Gör det nu - du får annars vänta till hösten.
Ha det.
Av Lennart Ekman 05 maj 2003 13:23 |
Författare:
Lennart Ekman
Publicerad: 05 maj 2003 13:23
Ingen faktatext angiven föreslå
Mat, &, Dryck, Recept, Mat & Dryck, Recept, selleri, passa, sellerigott | föreslå
Artikeln är inte placerad. föreslå