sourze.se

Knapp seger för Stockholmspolisen

Reclaim hade till en början initiativet i derbyt mot Stockholmspolisen, men med diciplin och en bra defensiv lyckades Stockholmspolisen vända och vinna med 2-1. Dock inte utan att bli skakade.

1 maj kunde ha bjudit på ett bättre väder när det äntligen dragit ihop sig till säsongens första stockholmsderby mellan Stockholmspolisen och Reclaim. Cirka 8 grader och mulet, med ett duggregn som låg tätt över Stockholms innerstad var inget som vädjade till kravallpubliken. Det kanske var därför publiksiffrorna inte riktigt nådde de där riktigt stora höjderna som ett derby av den här magnituden normalt ska göra. De som vädret till trots hade tagit sig till arenan fick dock se en spännande match med många vändningar och stor dramatik.

Reclaim kunde visa upp en föryngrad spelartrupp med en hel del intressanta nyförvärv, bland andra Joel, 13 år från Haninge. Joel sade två timmar innan avspark att han var enormt taggad inför matchen. "Det här är första gången jag är med om ett derby, så visst känns det speciellt. Jag är jätteladdad, och stämningen i laget är härlig. Visst var det stort när jag och några kamrater i frihetens namn lyckades ockupera tjejtoan på Ribbyskolan i Jordbro, och fick till en skön fajt med både klassföreståndaren och rektorn, men det här är ju på en helt annan nivå."

Stockholmspolisen har haft strategin att inför den kommande säsongen behålla den största delen av laget och utveckla spelarna individuellt, främst genom innebandy och fredagsöl på Gröne Jägaren, samt att förbättra lagspelet mellan de olika lagdelarna. Backlinjen och mittfältet har tidigare tenderat att komma för långt ifrån varandra, vilket har skapat alldeles för stora ytor bakåt. "Vi har blivit mycket bättre på att hålla ihop laget, och spela det spel som alltid varit SP:s signum - spela defensivt i början, för att senare komma med vassa kontringar och få hål på motståndarförsvaret", säger Hasse, 37, innerback från Solna. "Säsongen 2001 var vi riktigt dåliga på just de här bitarna, speciellt i Champions League-mötet i Göteborg. Efter det satte sig ledningen, tränarna och spelarna ner för att utarbeta ett nytt spelsystem, och det är det receptet vi använder oss av den här säsongen."

Reclaim inledde som vanligt matchen med glad framåtanda och stor variation i anfallsspelet. Inga riktigt farliga målchanser skapades, men de hade ett överlägset bollinnehav den första timmen av matchen, och blandade fyrverkerier med proggressiv house. Stockholmspolisen höll ställningarna i försvaret, och såg effektivt till att Reclaim inte kom för nära straffområdet.

Matchbilden ändrades efter hand, och Stockholmspolisen kom tätare in på Reclaims forwards. Man skar av deras anfallsytor, och tvingade Reclaim att slå upp ineffektiva långbollar med flaskor och ölburkar. Reclaim anpassade sig dock snabbt till Stockholmspolisens täta defensiv, och började blanda snabba massrusher med intensivt skanderande. Niklas, 19, den rutinerade åldermannen i laget, var farlig i anfallsspelet och eldade på de yngre spelarna.

Reclaim fick i slutet av första halvlek hål på Stockholmspolisens försvar, och kunde nästan löjligt enkelt göra 1-0, med storskaligt klotter och fönsterkrossning på vänsterkanten. Petter, 16, från Hägersten, visade prov på kyla och stora ekonomisk/politiska kunskaper när han lyckades ta sig igenom Stockholmspolisens backlinje och få in en kombinerad fönsterkross/sprayburkstag på Ur & Penns Stureplansaffär. När han vände bort en kravallsnut, avancerade inåt i straffområdet och pricksköt målet förbi konsumtionssamhället med fem minuter kvar att spela av halvleken så skedde det med sån fräckhet, snabbhet och precision att det lyste revolutionär toppklass på Stureplan. I den formen spelar det ingen roll att han fortfarande dras med en irriterande ljumskskada.

"Vi lämnade vänsterkanten obevakad, då vi inte ville lämna några blottor på de andra kanterna. I slutändan tycker jag att det var ett riktigt beslut, vi kunde lätt ha gått i fällan genom att möta motståndet på vänsterkanten, men det hade kostat oss för mycket", sade Stockholmspolisens lagkapten Per-Olof Lundberg.

Andra halvlek började ungefär som den första slutade. Stockholmspolisen fortsatte sätta press på bollhållaren, och skar effektivt av vinklarna för ett alltmer frustrerat Reclaimanfall. Stämningen på planen blev också alltmer aggressiv, speciellt efter att SP:s Göran, 34, tillsammans med två medspelare brutalt slet ner Reclaims Tobias, 13, och helt korrekt blev tilldelade en varning av domaren Anders Gerdin. Reclaims yttermittfältare fick efter det en nytändning, och lyckades spreja ner ett par piketbussar med anarkistsymboler.

Matchen stod och vägde ett tag, men SP lyckades mitten av andra halvlek till slut få hål på nollan. Samtidigt som det defensiva spelet fungerade utmärkt, lyckades man göra en attack mot Reclaims svaga punkter, och forsla bort en stor del av deras mittfält med buss till Ulriksdal.

Men SP visade i vanlig ordning inga tecken på att nöja sig med ett oavgjort resultat. Man gjorde med förnyat självförtroende flera försök till att ta ledningen, och lyckades också, efter exemplariskt passningsspel och ett oerhört vasst avslut. Bosse Hammarströms piketgrupp fick en lucka, och kunde gå rakt igenom Reclaims inner- och ytterbackar, löpa upp mot hörnflaggan vid Sturehof, och splittra upp Reclaims försvar innan man fick in bollen i deras straffområde. Resultatet blev ett stenhårt batongrapp rakt upp i krysset bakom reclaims målvakt Jonathan, 16, från Enskede.

Resten av matchen kontrollerade SP med rutin och kyla. Reclaim verkade inte ha något kvar att ge efter SP:s ledningsmål, och när slutsignalen gick var det ett slutkört Reclaim som gick av planen.

"Vi räckte inte riktigt till idag", konstaterade Reclaims lagkapten Ali Esbati. "Det kommer att ta ytterligare fem sex matcher innan vi har trimmat in laget. Vi har haft en förskräcklig försäsong med alla skador. Det är en anledning till att vi haft tre olika startuppställningar i de inledande matcherna. Men jag är nöjd med spelarnas attityd. Vi krigade på bra, och visade att vi kan skaka storlagen. Men Stockholmspolisen var det skickligare laget den här gången.

Matchens bästa Reclaimare, målskytten Petter från Hägersten, var besviken. "Det är aldrig roligt när man förlorar. Jag trodde verkligen på vinst ikväll, men Stockholmspolisens försvar var så oerhört svårforcerat. De är som Rockefeller med en bunt köpoptioner i en konjunkturuppgång", säger en uppgiven Petter.

Det som kan vara en ljusning i tillvaron är proffsryktena som florerar kring Petter. Flera anarkistorganisationer är intresserade av den unge revolutionären, och Reclaim planerar en eventuell ettårsuthyrning av honom, kombinerat med en köpoption. "Jag har alltid velat komma till den tyska ligan", säger Petter. "Den är den bästa ligan i Europa idag."

Om Petter blir proffs i år eller nästa återstår att se, men det är redan klart att han är den mest lysande stjärnan bland unga uppviglare idag, tillsammans med Johnny, 17, från IFK Göteborgs supportergäng Wisemen.

Stockholmspolisen har stött på tränarproblem i och med att Gunno Gunnmo har sagt upp sig med anledning av meningsskiljaktigheter mellan honom och förbundskaptenen Sten Hecksher. Andretränaren Carin Götblad tog över rollen som förstetränare så sent som tidigare i veckan, men det var ingenting som spelarna såg som ett störningsmoment.
"Visst hade det varit det skönt att ha Gunno med på bänken under matchen, speciellt som vi kan tacka honom för att han höjde spelarlönerna. Men det gick bra med Carin bakom ratten också. Vi var aldrig oroliga", säger en av Stockholmspolisens forwards, Jonas, 27, från Kungsholmen.

Det var ett hårt derby. Inte lika hårt som den klassiska Götgatsmatchen från 1999, men är det derby så är det, och då finns bara seger i tankarna. Reclaim drog dock på sig onödigt många varningar, speciellt i andra halvlek. Så vinner man inga matcher.

"Det finns en viss orutin i laget fortfarande", sade Reclaims lagkapten Ali Esbati. "De nya spelarna måste få förståelse för spelsystemet, så att både offensiv och defensiv fungerar effektivt under hela matchen. Det är något vi måste jobba på." Ali är dock positiv inför framtiden. "Säsongen har bara börjat, och vi har mer att ge. Som nykomlingar kan vi spela avslappnat utan att ha för höga förväntningar på oss. Dessutom har vi ju ingenting att förlora."


Om författaren

Författare:
Martin Soneby

Om artikeln

Publicerad: 03 maj 2003 11:10

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: