sourze.se

Har du mens eller?

En gång i månaden förvandlas alla kvinnor till eldsprutande drakar och Iprentuggande pms-offer. Resten av tiden är vi små lallande prinsessor som aldrig skulle drömma om att höja rösten.

Du är fly förbannad. Du försöker förklara för honom varför du är arg, på ett relativt sansat sätt. Han står som ett frågetecken och fattar ingenting. Så tycker han att det går upp ett ljus. Säger: Har du mens eller? Och alla dina goda förutsättningar att hålla grälet på en vuxen nivå flyger iväg dit pepparn växer.

Känns det igen? Alla kvinnor har nog någon gång fått höra detta när de har varit förbannade. Så frågan är ju: tror karlar att kvinnor bara kan vara sura när de har mens? Att den enda anledningen till ett dåligt humör är pms? För ett tag sedan hade jag ett gräl med min sambo. Jag var trött och stressad. Hur mycket som helst att göra i skolan, projektarbeten som ska lämnas in och tentor att plugga till. Sonen har bestämt sig för att den här veckan ska vara hans "tvärtemotvecka". Och lägenheten ser ut som ett bomdnedslag. En situation när de flesta skulle bli lite småpurkna i alla fall antar jag. Så jag går igång med att han aldrig tar hand om disken och inte ens vet var dammsugaren står. Han fattar ingenting. Tycker att jag överdriver. Och så säger han "vad är det med dig egentligen, ska du ha mens nu igen eller?"

Det är vid såna tillfällen det är bra att ta till knepet att räkna till tio innan man säger något. Visst är det så att många kvinnor blir totalt rabiata under lingonveckan eller precis innan. Jag hör definitivt till den skaran. När jag var i tonåren så blev jag mer eller mindre tvingad att testa om p-piller skulle hjälpa mot min pms. Det var min stackars mor som grep efter varje halmstrå. Så jag kan skriva under på att min karl har fått stå ut med många omotiverade raserianfall och gråtattacker för ingenting.

I Storbritannien är pms tydligen klassat som en sjukdom. Det var en kvinna som körde på någon hon var arg på under sin kritiska vecka. Hon friades på grund av att hennes läkare styrkte att hon led av svårartad pms. Så det kan kanske vara motiverat att tänka tanken om tjejen ifråga håller på att gå upp i limningen för ingenting. Men det verkar som att vissa tror att mens är den stora och enda anledningen till att tjejer tappar humöret. Det spelar ingen roll vad man är arg för, det är alltid mensen som är boven. Kan det vara så att kvinnor är ljuva små varelser som aldrig höjer rösten eller blir irriterade tre veckor i månaden för att sedan genomgå en förvandling i stil med DrJekyll/Mr Hyde den fjärde? Självklart inte.

Det finns nog en miljon anledningar till ett risigt humör utöver mensvärk. Man tycker ju att det borde vara ganska enkelt att inse. Så antingen så är vi mycket snällare än vad vi tror i vanliga fall och sju resor värre vid mens, eller så har det blivit ett väldigt skönt svepskäl till det dåliga humöret. "Äsch du har ju mens så jag behöver inte bry mig om vad du säger." Jag måste medge att vi själva kanske bär en del av skulden till denna föreställning. Det är trots allt ganska lätt att skylla på pms när man betett sig som en häxa. Men för det mesta så är vi arga av helt andra orsaker än kroppsliga.

Så nästa gång du står och lyssnar på en skällande kvinna och precis tänker ställa den klassiska frågan, tänk efter en gång till och gör det inte. Jag kan garantera att hon definitvt inte blir gladare av det. Speciellt med tanke på att hon troligtvis inte har mens utan bara har haft en totalt rutten dag. Eller så har hon helt enkelt en anledning att vara arg. Det är inte helt omöjligt.


Om författaren

Författare:
Magdalena Klinga

Om artikeln

Publicerad: 01 maj 2003 10:06

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: