sourze.se

Helkokt vårlax med inlagd gurka

Nypotatis.

Nu är det dags för kustfiske - lax. Tyvärr blir det inte så många. De flesta får gå ut igen och växa till sig. Regnbåge och öringar finns det gott om i put and take vatten. Sonen - Rolf känner till de bästa och dit går färden.

Under vintern knyter vi flugor - olika typer - inbillar oss att uppfödd fisk begriper vad den hugger efter. När jag bundit ett snyggt exemplar visar jag hustrun denna och förväntar ett beröm - om dock aldrig så litet. Hon tittar - virrar på huvudet - säger:

"Jag tycker mest att det liknar en ihjältrampad gråsparv."

Jag har tidigare berättat om en fiskedag. Nu kommer - vad vi gör med fisken?

Vi förutsätter att varje fisk väger runt två kg. Vi rensar aldrig vid vattnet. Hemma åker den rakt in i frysen - efter att ha packats in i frysplast.

Nu väntar vi gäster - tar ut en fisk kvällen innan - bort med plasten - halvtinad om morgonen rensa den - tvätta så allt blod med mera försvinner.

Inga kryddor - bara en braspanna med galler eller ett så stort ugnfast fat som passar till fisken. Ugnen skall vara 100 grader. Behåll huvudet på och berätta en riktig fiskehistoria - mens Du filéar den vid bordet. Hela skinnet följer med om Du använder sked och gaffel.

Skala potatis - kok - lägg in färsk gurka kvällen innan - servera till - skär rikligt citronklyftor. tips: citronppeppar. O - ja.

Fisken är färdig efter 60 - 70 min. Klar då Du kan dra ut ryggbenet med lätthet. Du slipper stå vid spisen och passa. Såsen??? Köp två paket fisksås eller hollandaise. Dessa är så bra att det är inte lönt att stå och slå hemlagad. 5 min.

Servera med hackat grönt - ser gott ut.

Varför nu detta om Du inte fiskar? Det går lika bra med kanadalax eller liknande. Brukar kosta runt 20 kronor kilot.
Blir en festmiddag. Jag lovar.


Om författaren

Författare:
Lennart Ekman

Om artikeln

Publicerad: 26 apr 2003 11:00

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: