Är man ofta på charterresa utan att pension ingår är det jakt efter matställen som är det dagliga slitet.
En vecka går ju bra, men om det handlar om två veckor, då får man hoppa över en middag.
Tre veckor - då börjar man bli riktigt trött på landets mat - och magen säger ifrån.
Hårt bröd, sill med mera bjuder mig emot att packa ner i kappsäcken, men vid treveckorsresorna åker alltid följande med:
- 2,5 deciliter grötris.
- Ett uttjänt Kockens kryddförpackningsglas. Nytt ord? I detta är blandat två delar strösocker samt en del malen kanel.
- På plats finns alltid en kastrull extra filtar.
- När det så viktiga morgonbrödet inhandlas köps även en liter mjölk.
Tag den största kastrullen - häll i en halv liter vatten - riset och lite salt om du har. Koka upp under lock - eller vad som finns - och lägg över grytan i tio minuter. Nu på svag värme. OBS: Ingenting luktar så hemskt som vidbränd gröt. Även brandvarnaren kan sätta igång - med åtföljande besök av städerskor och en inte alltid så vänlig portier.
Jag brukar ta tiden med mobilen. Vi förutsätter att allt är klart. Häll i 8-9 deciliter mjölk - koka upp under omrörning - precis när det börjar höja sig lägger du på det som finns - som lock.
Borta i sängen har Du lagt filtar med mera och hit flyttar du kastrullen. Packar in väl. Låt stå och svälla 90 minuter.
Nu har du och ditt sällskap 6 portioner gröt.
Har den blivit för tjock - späd med mjölken som är över.
Nu kommer kanelsockerblandningen - över med ett rikligt lager - då blir det inget skinn.
Nu kan ni äta direkt eller gå på stranden och ha mat till siestadags eller som gottegrisen jag brukar göra: köper en sprayflaska med vispgrädde och har därmed ordnat min Ris a la Malta.
Av Lennart Ekman 18 apr 2003 16:16 |