sourze.se

Offentlig smygpropaganda

Aftonbladet har under en månads tid drivit en kampanj för jämlika löner mellan kvinnor och män.

Lördagen den 29 mars redovisar tidningen alla som skrivit på upproret, vilket är 136 511 personer.

Två av tidningens reportrar överlämnar nu namninsamlingarna till berörda parter på arbetsmarknaden, bland annat till Landstingsförbundet, Kommunförbundet och Arbetsgivarverket. Samtliga fackförbunden är underställda den offentliga sektorn och därtill det statliga ämbetsverket. Dom tar hjärtligt emot namninsamlingen och tillägger att inom den offentliga sektorn ligger den osakliga löneskillnaden på två procentenheter.

Svenskt Näringsliv, som är den största organisationen för privata arbetsgivare vägrar att ta emot namninsamlingen med förklaring att dom inte förhandlar om löner. ”Lika lön – är inget för Svenskt Näringsliv”, lyder Aftonbladets rubrik.

Detta får mig att undra:
Om det då är ”rättvist” att en offentligt anställd man har samma lön, som sin kvinnliga kollega, trots att hon tar ut längre kafferaster än honom och missköter sitt arbete?
Är det rättvist att den manliga kommunalaren har samma lön som den kvinnan om hon slarvar och har för vana att inte komma i tid till sitt arbete?

Den här kampanjen stinker smygpropaganda för det regeringsbärande partiet.
Hur då?
”Lika lön för lika arbete” är en typiskt socialistisk jämlikhetsprincip som inte utgår från arbetstagarens prestationsförmåga. Feministen Göran Persson uttalade för några år sedan ett liknande förslag.

Dom som sympatiserar mest med den här kampanjen, är fackförbund med nära anknytning till den offentliga sektorn. Vilket parti talar varmast om den offentliga sektorn och Landstingets fortsatta existens, i framtiden? Alla vet svaret.

Jag uppfattar den här kampanjen som ren socialdemokratisk smygpropaganda, för bättre lönevillkor inom den s-märkta offentliga sektorn.

Hur medgörlig är LO-borgen om Svenska Dagbladet eller Dagens Nyheter, driver en kampanj som heter ”Lika skatt för alla” och innebär att alla ska betala samma procentuella skattesats? Förslaget hade sågats direkt av LO och det Socialdemokratiska partiet med motivering att skatteintäkterna inte räcker till utan progressiva skattesatser.

Om det är rätt eller fel är en subjektiv fråga, som tar sin utgångspunkt ur ideologisk uppfattning, verklighetssyn och egenintresse. På samma sätt uppfattar jag kampanjen ”100 procent –lika lön för likvärdigt arbete”.

PS. Den stora kvällstidning som drivit denna kampanj är socialdemokratisk och ägs till hälften av LO.


Om författaren

Författare:
Yohannis Petersson

Om artikeln

Publicerad: 30 mar 2003 16:40

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: