sourze.se

Penning- och finanspolitiken

I början på 90-talet, föreslog en marknadsliberal kommission, "Lindbeck-kommissionen", att Sverige borde ha en oberoende riskbank.

Kommissionens grundare Assar Lindbeck är en klok före detta socialdemokrat och numera marknadsliberal visionär, som gick ur SAP på grund av löntagarfondsdebatten under 70-talet. Liksom många andra socialdemokrater i den gamla stammen gjorde.

Onsdagens "Plus-ekonomi" handlade om eurons påverkan för det svenska hushållet. Där poängterade programledaren att det är PENNINGPOLITIKEN som flyttar ner till Bryssel. Därefter får Sverige forma en finanspolitik utifrån EU-ländernas ekonomi.

Detta i jämförelse med en finanspolitik utifrån en oberoende riksbanks principer.

Varför ville marknadsliberalerna skilja riksbanken från riksdagen?

Svar: Tidigare regeringar hade en klar handlingsfrihet, genom den av riksdagen underställda riksbanken. Och de regerande Socialdemokraterna valde att höja de svenska utgifterna till en större offentlig sektor. Detta retade gallfeber på den borgerliga oppositionen. Bildt-regeringen insåg att om man gör riksbanken oberoende och inför ett "utgiftstak" som måste hållas oavsett hur stora överskott det är i den svenska ekonomin, kan det bara leda till en sak:

En begränsad offentlig sektor som aldrig kommer att kunna byggas större, oavsett vinsternas storlek. Användandet av överskotten kan bara ske till en sak – sänka utgifterna, det vill säga sänka skatterna.

Som till viss del liberal väljer jag låga skatter och större enskilt ansvarstagande, men som demokrat undrar jag hur ändamålen fick helga medlen.


Om författaren

Författare:
Yohannis Petersson

Om artikeln

Publicerad: 15 mar 2003 11:51

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: