sourze.se

Vackra ord till arbetssökande

Efter att ha varit arbetssökande i nio månader, har jag fått en väldigt negativ bild av Arbetsförmedlingens förhållande till sina kunder.

Första tiden var min handledare, på Arbetsförmedlingen AF, seriös mot mig. Jag gjorde som vana att besöka honom minst en gång i veckan för att stämma av. Alla jobb jag söker - och har sökt – mailar jag över till handledaren. För att han ska se att jag gör mitt bästa för att få ett jobb och förhoppningsvis lägga ett gott ord för min CV, ifall han stöter på företaget.

Men tyvärr har handledaren inte assisterat mig nämnvärt i jakten på jobb. Efter några månader kände han sig tydligen rädd, för en så påstridig kund, som jag var. Han började att ignorera mig. Varje gång han såg mig komma, "skulle han bort på sammanträde". Eller så var han tvungen att gå på toan.
"Mycket seriöst bemötande", tänker jag.

Arbetsmarknadsminister Hans Karlsson presenterar regeringens proposition "Arbetsmarknadspolitik för ett ökat och effektivare arbetskraftutbud".
Karlsson säger:
Människor ska veta att de får stöd när de söker nya jobb. Upp till 300 miljoner kronor används till att specialutbilda arbetsförmedlare.
Detta uppger han i Socialdemokraternas nyhetstidning "Aktuellt i Politiken".

Det låter himla bra och hoppfull, särskilt för den som är ett populistiskt offer och tror på att "starka politiker" kan ta sig an alla människor. Men är man inte det sållar man genast bort de orden och spår mer ineffektivitet. Det är uppenbart att AMS i första hand sysselsätter tjänsteman –ofta med anknytning till regeringspartiet – vars uppgift är att trixa in arbetslösa i Socialdemokratins statistik över arbetsmarknadsåtgärder.

Arbetsförmedlingen är väldigt schyssta när det gäller att pröjsa resor, till anställningsintervjuer. Jag har aldrig förväntat mig att AF, själv ska fixa ett jobb till mig. Det vill jag göra själv, men gärna i samarbete med dom. Jag vägrar att bli tvingad in till "terapiarbete" eller någon kurs jag inte brinner för. Då arbetar jag hellre varje dag med att söka jobb och unna mig något riktigt stort den dagen jag äntligen får det.


Om författaren

Författare:
Yohannis Petersson

Om artikeln

Publicerad: 14 mar 2003 16:33

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: