sourze.se
Artikelbild

Från bröst i motljus till otrohet

TV-kanalerna bjuder över varandra i smaklöshet. För några år sen var det TV3 som var i ledningen med "Tutt TV". Numera har dock Kanal 5 tagit över rollen som skräp-TV:s fanbärare.

För några år sedan var det TV3 som stod för de riktiga djupdykningarna inom svensk media. De var på väg i rasande fart att etablera som Sveriges främsta företrädare inom "Trash TV".

Det var en salig blandning mellan amerikanska långfilmer, tveksamma pratshower, lättsamma nyheter och bröst. Några av de riktigt historiska bottenskrapen i kanalens TV-historia stod Robert Aschberg för. I hans olika pratshower fick man se så fantastiskt kulturella höjdpunkter som lavemangs-SM och engelsmannen Mr Methan som pruttade fram ! den engelska nationalsången efter en stadig diet av bönor.

TV3 var även kanalen som fick öknamnet "Tutt TV". Det fanns skäl till namnet. Kanalen köpte in den amerikanska serien "Baywatch" vars behållning verkar vara att se lättklädda modeller springa i slowmotion eller bröst i motljus.

Men de stod även för trivsam familjeunderhållning som "Tuttifrutti" och "Bikini". "Tuttifrutti" var, som ni säkert minns, frågeprogrammet där lättklädda flickor med fantasifulla namn som "Fröken Ananas" visade brösten när någon av deltagarna svarade rätt. "Bikini" var som ett filmar strandparty av värsta sorten. En skönhetstävling mellan bikiniklädda skönheter, kombinerat med lite miss wet t-shirtinslag, inzoomningar på rumpor och givetvis lite bara bröst. Tonårspojkar med rasande hormoner var troligen den största målgruppen.

TV3 verkar dock ha tagit åt sig av kritiken och rensade ut de allra värsta programmen. De har visserligen inte på något sätt blivit en kvalitetskanal men de allra värsta lågvattenmärkena är borta och de förtjänar inte längre epitetet "Tutt TV".

På den stora TV-himlen har en annan svensk kanal tagit över tronen som mästare i skräp-TV, nämligen Kanal 5. Kanalen har tidigare varit ganska harmlös, till och med med en del smarta och bra programinköp. De har fortfarande en del bra program, som till exempel "Vänner", "Frasier", "Tredje Skiftet" och "C.S.I". Program som står sig mycket väl i kvalitetstest. Men problemet är att det känns som om kvalitén drunknar i floran av det värsta skräpet och cyniska dyngan som någonsin har producerats för TV. Så fort nåt utländskt TV-bolag hittar på någon ny bisarr programidé står Kanal 5 först i kön.

De har nyligen påbörjat en ny omgång av "Big Brother", dokusåpan där man får se ett tiotal människor vara instängd i ett hus dygnet runt, ständigt övervakade av kameror. Deltagarna består av stereotyper i 20-årsåldern. Ingen direkt mångfald. Alla är unga, snygga och kändiskåta. De bjuds på sprit av kanalen. Det blir vilda fester som filmas. Det knullas framför kamerorna. Kanalledningen gnuggar händerna av förtjusning.

Ett annat program som trotsar den goda smaken är "Temptation Island". Ett antal par och singlar åker till en tropisk paradisö. Där ska paren leva åtskilda och de ska dejta de singlar som är med. Hela programidén verkar vara att framkalla otrohet och bryta förhållanden.

"The Bachelor" är en annan höjdare. En rik och snygg ungkarl ska under någon månads tid dejta 25 stycken unga och attraktiva singeltjejer för att sen välja ut en av dem som han vill gifta sig mig. Jisses. Det är inte bara en spark i pungen på alla oss vanliga halvfattiga, småfula killar som kämpar dagligen för att på ärligt vis hitta den rätta och övertyga henne om detsamma utan även ett bakslag för hela jämställdhetsrörelsen. Jag skulle vilja säga att serien för kvinnokampen tvåhundra år tillbaka i tiden, men det stämmer inte. De hade kommit mycket längre då än vad de har i "The Bachelor".

Så fortsätter Kanal 5 tablå, dag ut och dag in. Skräp och cynism. Alltifrån bantningsläger för feta till att följa desperata människor på plastikkliniker.

Men det värsta programmet har inte ens börjat. På söndag den 16/3 börjar kanalens nya storsatsning, "Förnimmelse av Mord". Kanalen som med hjälp av medier synska personer, alltså inte medier som i TV-kanaler... ska lösa ouppklarade mord. Som det står på Kanal 5 hemsida:

"Sverige är fyllt av ouppklarade brott. I vår tar Kanal 5 upp tio svenska olösta mord och försvinnanden i dokumentärserien Förnimmelse av mord. Vi följer fem av Sveriges skickligaste medier i deras häpnadsväckande arbete då de förmedlar tidigare okända upplysningar i en rad olösta och svårförklarliga mord och försvinnanden."

Så nu ska man alltså inte bara gotta sig i otrohet, fylla och dåligt självförtroende. Nu ska man göra TV-underhållning av mord. Nu ska alltså en TV-kanal skicka ut ett gäng charlataner i skogarna för att genom att lukta på någons strumpor eller vad fan de gör försöka lösa mordfall som polisen har gått bet på.

Att mista en anhörig i ett mord måste vara det värsta man kan råka ut för. Att då göra underhållning av deras tragedi, och lura i dom att synska personer kan lösa det är snudd på kriminellt. I alla fall tyder det på osedvanligt dåligt omdöme.

Man undrar ju onekligen vad nästa knep blir i kampen om tittarna.

Nu måste jag ändå i ärlighetens namn säga att jag inte skriver det här för att moralisera eller bestämma vad andra ska göra. Det är upp till folk själva. Likaväl är det upp till folk själva om de vill ställa upp på skiten och delta i dokusåpor eller något annat i tron att de ska få sina femton minuter i rampljuset. Men jag efterlyser ändå att folk tänker efter. Jag efterlyser att tittarna tänker till och reflekterar över vad fan de ser på. Jag efterlyser att kanalledningen tänker till och reflekterar över vad fan de sänder egentligen. Är det för mycket begärt?

Jag väljer i alla fall i mångfaldens och frihetens namn att titta på något annat.


Om författaren

Författare:
Daniel Ekman

Om artikeln

Publicerad: 14 mar 2003 10:41

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: