sourze.se

Det goda våldet!

För en tid sedan föreslog USA att låta ge Saddam Hussein amnesti och fly, om han lämnar Irak.

Jag köper genast förslaget, vad är det att låta en tyrann undkomma och gå i exil om han är grundorsaken till ett krig och andra människors förtryck. Det är alltid den starke ledaren – tyrannen eller diktatorn – som utgör den farligaste länken. Denne har en makt över andra människor, som oftast är svaga själar och ofarliga, då deras ledare är ur leken. Det var inte Hitler ensam som var farlig, enligt min uppfattning, utan det var alla godtrogna nickedockor som gick på nazismens hyckleri.

Om dessa individer haft civilkurage nog och tagit avstånd från Hitler på ett tidigt stadium, hade kriget kunnat förhindras och sannolikt inga människor dödats.

Min morbror säger alltid när vi diskuterar krig och elände
"Låt dom jävlarna som slåss, göra det i fred. Låt dom slå ihjäl varandra själva".

Han har oftast fått i sig lite då han säger det, men det ligger en hel del i resonemanget.

Jag kan mysa när jag läser om hur mc-gängen tar livet av varandra, så länge uppgörelse sker utan att civila människor riskerar sina liv.

Jag vet att poliser tänker så också, enligt kriminologiprofessor Leif GW Persson kallas personliga vendettor i undre världen för saneringsmord av polisen. Jag har full förståelse för det.

När det gäller kriget i Irak hänger problemet på hur man röjer Saddam Hussein på bästa tänkbara vis, utan att oskyldiga människor behöver riskera sina liv.

I Svenska Dagbladet den 11 mars föreslår prästen Sverker Tronét i Nynäshamn, att Saddam bör mördas på ett sätt som inte riskerar civilbefolkningen som ett bombanfall gör.

Tronét skriver "Tyrannicid är ett oprövat men moraliskt sätt att befria förslavat folk. Visar det sig omöjligt att stoppa diktatorn med fredliga medel är mord en försvarbar handling, för att skydda de förtryckta. Det hedervärda är att stoppa diktator för att bevara fred. Om inga andra medel finns är våld, i form av mord, enda lösningen. Tyrannicid är en metod som bör användas oftare i liknande händelser som den i Irak".

Det är en lögn att fred kan uppstå genom att enbart bomba folket, på grund av att dom styrs av en diktator eller tyrann. Hur man kommer åt tyranner som Hussein vet jag inte, men jag sympatiserar med prästens förslag att det är diktatorn man i första hand ska kriga mot, och inte vålla stackars oskyldiga landsmän någon skada.


Om författaren

Författare:
Yohannis Petersson

Om artikeln

Publicerad: 13 mar 2003 10:38

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: