sourze.se

Det våldtäktsfria samhället

Våra politiker tycker inte det är orimligt att tänka sig ett narkotikafritt samhälle. Man har en nollvision om antalet döda i trafiken. Men varför snackas det aldrig om ett våldtäktsfritt samhälle?

Varför begås det fortfarande våldtäkter?

Eller rättare sagt, varför görs det inte mer för att se till att inga fler våldtäkter begås?

Jag vet inte, vad satsar vi på försvaret? Vad kostar polisen? Vad kostar riksdagsmännens löner? Hur många kronor satsas på att utreda de bakomliggande orsakerna till att svenska män våldtar och hur många kronor satsar man på att göra något åt problemet?

Här finns ett vägval att göra. Man kan välja vägen som heter: våldtäktsmän är en del av vår vardag, det enda vi kan göra är att ge kvinnor möjlighet att skydda sig och dela ut riktigt hårda straff mot dessa sjuka män. Kvinnor ska få ha pepparspray om de känner sig utsatta.

Den som tror att vapen man behöver licens för pepparspray i Sverige kommer lösa problemet är ute och cyklar. Främst för att man antagligen fortsätter vara rädd, sen är det ingalunda en majoritet av alla våldtäkter som är överfallsvåldtäkter, även fast vi kanske mår bättre av att tro det. Nej, de flesta våldtäkter begås av en man som offret känner sen tidigare. En pepparspray är kanske inte något man har på sig när man sitter i soffan och kris uppstår. Dessutom tror inte jag på teorin att våldtäktsfenomenet är något vi bara måste acceptera. Män är inte latenta våldtäktsmän. Något är mer eller mindre snett med de män som begår våldtäkter, något som jag är övertygad om går att avhjälpa.

Men hårda straff, avskräcker inte det? Det ungefär som att säga att dödsstraff skulle minska antalet mord i ett land. Alltså, anledningen till att de flesta män inte begår våldtäkter är inte att det är olagligt. Vi sitter inte på kvällarna med ett par öl i handen och snackar om hur skönt det vore om man kunde våldta lite brudar utan att åka dit. Vi snackar inte om vår "rätt" att ta för oss. Nej, vi våldtar inte eftersom vi är normala. Ett hårt straff är alltså bara en hämnd, inget annat. Klen tröst för kvinnan som blivit våldtagen och för alla hennes medsystrar som kommer bli det efter henne.

Jag tror på en andra väg. En väg där man dels höjer den personliga säkerheten för kvinnor på olika sätt gratis självförsvarskurser, mer belysning i den offentliga miljön etc samt utreder VARFÖR män begår våldtäkter, samt VILKA dessa män är och vilka grupper som är i något slags riskzon för att bli våldtäktsmän.

Sen måste man sätta fokus på dem. Inte på offren jo, i form av stödåtgärder etc utan på förövarna. Eller snarare, potentiella förövare, eftersom vi vill förhindra nya våldtäkter. Varje gång vi stoppar en våldtäktsman i fängelse har vi ju misslyckats, det betyder ju att en kvinna blivit utsatt för ett oerhört hemskt övergrepp. Vilka är då de potentiella förövarna? Jo, unga män. Unga män som måste få stöd att utvecklas känslomässigt, att utveckla empati.

Varför pratar inga politiker om detta? För att det kostar pengar och inte är lika särskilt glassigt. Det är ballare att snacka om krig och att skaffa fler poliser.


Om författaren

Författare:
Tommie Nygren

Om artikeln

Publicerad: 11 mar 2003 14:40

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: