sourze.se

Jag avskyr dina åsikter...

Ett djupt känt hat till kommunismen och socialdemokratin gjorde att högern bildade regering med nazisterna den 30 januari 1933.

"Jag avskyr dina åsikter men jag skulle kunna ge mitt liv för att du skall få ha dem." Detta yttrande av filosofen Voltaire är humanismen och toleransens främsta rättesnöre. Att människan övergav denna princip var anledningen till att så många olyckor och katastrofer inträffade under 1900-talet.

Genom att avhumanisera människor som man av någon anledning tyckte illa om kunde man med berått mod avliva dessa som om det hade varit fråga om djur. Nazister gjorde sig skyldig till detta när man avlivade judar, romer och kommunister. Fascister och fanatiska antikommunister förhöll sig likadant i förhållande till kommunister. I Gulag hände samma sak med motståndare till det kommunistiska systemet.

Ett djupt känt hat mot kommunismen och socialdemokratin gjorde att högerkrafterna i Tyskland bildade regering tillsammans med nazisterna den 30 januari 1933. Detta beslut och beslutet om att starta första världskriget måste ha varit de mest omdömeslösa besluten som högern tog under hela 1900-talet. Högermännen i regeringen accepterade att 10 000 kommunister sattes i koncentrationsläger. Därmed hade demokratin definitivt satts ur spel. Samarbetet med nazisterna organiserades av Hugenberg och von Papen. Dessa högermän borde vara lika ökända som Quisling. Denne förrådde sitt land medan Hugenberg och von Papen förrådde demokratin. Till att börja med fanns det bara två nazister i regeringen, resten var högermän. Så småningom sparkades dessa som hade hjälpt Hitler till makten ur regeringen och deras platser intogs av nazister.

När väl kommunisterna och socialdemokraterna var satta ur spel vände sig nazisterna mot judarna som avhumaniserades på samma sätt som övriga motståndare. Därigenom blev det möjligt att mörda sex miljoner judar men det var högerns omdömeslöshet vid Hitlers makttillträde som gjorde detta möjligt.

Fascister och fanatiska antikommunister gjorde samma sak med kommunister och vänstermän i Indonesien och Argentina. Nästa offer för avhumanisering kan världens muslimer särskilt om det blir ett utdraget krig i Irak.


Om författaren

Författare:
Yngve Karlsson

Om artikeln

Publicerad: 19 feb 2003 09:08

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: