sourze.se

Vi duger som vi är

Kvinnan gör sig själv en otjänst genom att välja att skönhetsoperera sig. Hon samtycker och visar med sin handling att hon fortsättningsvis också vill vara underlägsen.

Kvinnan sköter om hem, barn och sitt underbetalda jobb. Därutöver gör hon sig till offer då hon, likt en martyr, mer än gärna lägger sin energi på att ständigt vara missnöjd med sig själv och sin kropp. Sina personliga positiva egenskaper glömmer hon bort, om hon ens tagit sig tid att reflektera över dem.

Inte undra på att många kvinnor känner sig utbrända då de tvingar sig själva att kvadrupelarbeta.

Att vara vacker kan vara ett sätt för kvinnan att få makt i samhället. Och skönhetsoperationen verkar numera vara ett självklart val. Läpp- och bröstförstorningar, fettsugning samt underlivsoperation är några av de många alternativ som erbjuds.

Många operationer har misslyckats. Men det verkar inte ha någon som helst avskräckande effekt. Istället ökar antalet sökande och kliniker. Och detta utan att vi vet vad framtiden för med sig.

För precis som vid varningar för till exempel asbest, cancer från rökning eller strålning från mobiltelefoner, ignorerar många de risker som operationen kan medföra.

Om tjugo år kan flera nya sjukdomsbilder ha utvecklats. Och frågan är väl om man då är beredd att betala priset.

Människan söker efter omedelbar tillfredsställelse och ett perfekt yttre. Givetvis enbart för sin egen skull, för hon förnekar frenetiskt att hon skulle vara färgad av något. Men hur det än är så kan intryck från media, pornografi, samhällsklimat eller det dåliga självförtroendet ha stor betydelse inför valet av en skönhetsoperation.

I sin jakt efter likformighet har individen tappat tron på sig själv och modet att vara originell.

Hon är till och med beredd att förneka sitt genetiska arv. Allt för att följa de rådande och ofta sjuka samhällsidealen.

Genom att operera sig gör kvinnan sig själv en otjänst. Med sin handling visar hon på ett tydligt sätt att hon samtycker till att hon inte duger och ständigt skall vara underlägsen.

Jag tycker att det är hög tid att kvinnorna världen över visar att vi duger som vi är, utan operationer.

Det är dags att söka självinsikt. Genom meditation kan vi kanske frigöra oss världsliga måsten. Detta kan kompletteras med någon fritidsaktivitet där man kan förverkliga sig själv. Varför inte ge sig själv, och inte kniven, en chans?


Om författaren

Författare:
Sari Hänninen

Om artikeln

Publicerad: 18 feb 2003 16:31

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: