sourze.se

Du är för gammal! Fatta det

De flesta vill umgås med människor i vår egen ålder. Mäninskor som klär sig likadant som vi, tänker som vi. Specialisering är det främsta framgångsreceptet

En av de mest utslitna klyschorna som finns är att vi i Sverige är åldersfixerade, precis som de flesta klichéer stämmer även den väldigt väl in på verkligheten. Från det vi börjar gå delas vi in i ålderskategorier, sex-årsgruppen, F86, P84 och så vidare. Radio och TV är ytterst noggranna med att deras olika program ska vända sig till olika åldersgrupper som är noggrant specificerade. För att försäkra sig om att ingen som är för gammal ser eller lyssnar anställer de programledare som uppträder i enlighet med åldersgruppens definitioner om hur man ska uppträda.

Vad som är intressant är att dessa definitioner om vad exempelvis tonåringar gillar görs av medelåders män och kvinnor. Åldersfixering finns i varje skrymsle och vrå av vårat lagom land, umgänge över generationsgränserna förknippas med trista släktmiddagar och wienbrödsfrossa hos mormor och morfar. Av någon anledning verkar tonvikten i denna åldersfixering ligga på "äldre", hur många gånger hör vi inte någon säga hon eller han är ju för gammal för det? Likt präktiga besserwissrar stämplar vi och kategoriserar vi personer i vår närhet utifrån det årtal som står i deras pass.

En släkting till åldersfixeringen är gruppindelning av medmänniskor, ett fenomen som är vanligast förekommande bland den yngre generationen se jag kan inte låta bli att ålderskategorisera. Den styrs av samma mekanismer, trångsynthet och brist på kreativitet. Klär man sig på ett visst sätt tillhör man en specifik grupp, är du duktig på musik är du dålig i idrott. Varianter är oändliga, men de går sällan eller aldrig att kombinera med varandra. Den sämsta kombinationen av alla är såldes att vara mångsidig, intresserad och i andras ögon för gammal. Känner du att dessa egenskaper stämmer in på dig kan du lika gärna begå självmord, du är Oklassificerbar, ointressant och helt utan utsikter att lyckas här i livet! Antingen väljer du sida eller så lägger du av!

Lyckligtvis är det precis tvärtom, känner du att du passar in överallt men ingenstans är du vinnaren! Att de andra inte förstår är enbart ett plus, ditt liv är rikare än deras att de inte förstår bevisar bara den teorin. Denna insikt kommer du att föra vidare till dina efterkommande, ditt barn kommer aldrig att gå i någon urfånig sexårsgrupp, kommer var med i F2003 fast att det står 2006 i passet. Ditt barn kommer inte tvingas titta på barnprogram där programledaren utgår ifrån att alla individer under 13 år är idioter! Ditt barn kommer att ha ett gigantiskt försprång gentemot de andra i sin "åldersgrupp" eftersom hon/han skiter i sin åldersgrupp.


Om författaren

Författare:
Martin Cöster

Om artikeln

Publicerad: 12 feb 2003 12:04

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: