sourze.se

Jag är 17, oerfaren och dum!

... och tyvärr ingen 47 årig kvinna med livserfarenhet, förlåt. Jag är nämligen bara... mig själv.

Jag är oftast ganska lugn av mig, inte så hysterisk. Även om jag inte håller med andras åsikter, respekterar jag de som likvärdiga - jag undviker helt enkelt att nedvärdera folk, men tydligen är det något som alla sourzeskribenter inte tar hänsyn till...

Ramonas text "Ingen diskussion ombedes" är beklagansvärd - då hon avslutar med ett par vackra personangrepp, gentemot mig.

Att vara ung kan vara besvärligt. Det finns tyvärr äldre som nedvärderar och klappar en på huvudet. Varje gång man försöker lyfta upp sin status! Indirekt påstår de att det faktiskt vore bättre om man kunde hålla käft! Antingen är du ung, eller så är du smart. Både och är tydligen alltför mycket begärt.

Ramonas beteende påminde mig om min skoltid. Då lärarna faktiskt lyckades få mig att hålla mun. Vi hade problem i skolan, seriösa sådana som förstörde stämningen i två jäkla år. Men ändå tyckte lärarna att lösningen vore att knipa igen och bara låta det fortsätta som om ingenting hade hänt. Det gjorde vi också, för det fanns nämligen ingen som vågade käfta emot de äldre. Lärarna hade tillräckligt mycket att göra ändå, de behövde nämligen inga fler bekymmer.

Det är nämligen sant, yngre tas inte på lika allvar. Sourze är inget undantag, det händer överallt. Jag skriver här som alla andra - inte för att jag är ung, inte heller för att bli uppmärksammad som en förnuftig liten tös, utan jag vill kunna uttrycka mig precis som alla andra. Jag vill vara mig själv. Tyck inte om mig för att vara en ung tös med invandrarbakgrund. Tyck eller tyck illa om mig p.g.a. mina åsikter! Eller ännu bättre, tyck illa om mina åsikter och inte min ålder.

Det var nämligen vad jag gjorde när jag skrev "Ramonakränkt? Snälla!"

Ramona skriver i sin text att mitt yttrande var utomordentligt barnsligt, men efter att ha sett vem jag var-en flicka på sjutton år - så kunde hon faktiskt förstå.

Ska inte göra det hela alltför långtråkigt, men kära läsare-var medvetna om att ens livserfarenhet inte nödvändigtvis behöver ha med ens ålder att göra. Respektera alla utan att ta hänsyn till deras ålder. Ta mig för den jag är.

Kritik med all ära! Däremot har det inget med min ålder att göra. Om jag är kass på att skriva, så är det Min egenskap, och inte alla 17- åringars. Om jag nu är dum, är det inte p.g.a min ålder.

Ramona, ska man lära folk att respektera varandra, måste man först kunna hantera det själv.

Tycker inte att du är så värst fördomsfri som du påstår, du har ju trots allt kallat mig och alla andra 17-åringar för okunniga. Riktigt kasst!

Med andra ord, skilj på sak och person.

Det klarar nämligen jag av - jag med mina 17 år.


Om författaren

Författare:
Haleh Nowroozi

Om artikeln

Publicerad: 07 feb 2003 09:24

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: