sourze.se

Är världen en illusion?

Fundera under en sekund över hur mycket du tar för självklart i dagens värld. Tänk sedan om det är fel; tomater är inte röda, bananer inte gula, gräset inte grönt.

Det är de inte heller. Allt är ofärgat, färger handlar om ytors brytning av ljus, inga inneboende färgegenskaper. Det vet inte ens alla idag, men faktum kvarstår. På samma sätt var de mest självklara saker för några hundra år sedan bland annat att solen roterade kring jorden. Alla visste detta. Det kunde man ju se, det var en självklarhet. Åtminstone ända tills någon visade att så inte var fallet. Med två referenspunkter, solen och jorden, hade varje person på jorden, från forskare till bonde, uppfattat verkligheten tvärtom. Ja, alla personer utom en då.

På samma sätt trodde alla att jorden var platt. Utifrån vad vi såg var den ju det. Åtminstone ända tills någon tog en båt, seglade ut på havet, tog sig en närmare titt, och insåg att inte heller så var fallet.

Du kanske nu är frestad att säga att dessa är två isolerade händelser i en relativt primitiv historia och att historien aldrig skulle kunna upprepa sig i den tid vi lever. Men tänk efter. Vi talar om två enorma fel, två självklarheter som inte var vad vi trodde att de var. Det är uppenbart att ögon och hjärna inte räckt i dessa fall, utan att det krävdes ännu mer experimenterande, tänkande och tittande för att inse hur det verkligen låg till, på samma sätt som med färgegenskaper hos materia. Skillnaden är dock att dessa två "faktum" var så fundamentala, så självklara, att de nya uppgifterna ändrade hela vår världsuppfattning. Idag är det lika självklart att jorden ÄR rund och att jorden roterar RUNT SOLEN. Så vad säger att vi inte lever i en liknande synvilla idag, att något vi tar för självklart är en optisk illusion?

Vad är gravitation? Kan man ta gravitation och stoppa det i en burk? Kan man blockera den? Kan man mäta gravitation annat än genom den visuella påverkan på föremål, med andra ord två referenspunkter utan någon egentlig bakgrund? Nej, det kan vi inte. Det enda sättet vi kan förklara gravitation är genom att tala om multipla dimensioner, men människan är bara kapabel att se i tre dimensioner. Med andra ord är gravitationen, oavsett hur vi ser på den, en optisk illusion. Man säger att universum expanderar, tänk om också så är fallet.

Låt mig förklara. Föreställ dig ett hypotetiskt universum, i vilket enbart du och en stor boll existerar. I detta universum expanderar allt genom att fördubblas i hastighet varje sekund. Du skulle inte märka sagda expansion då dina referenspunkter är dig själv och bollen. Det är inte så knäppt som det låter, eftersom du i skrivande stund inte känner av jordens rotation, planetens rotation kring solen i enorma hastigheter, dina skinnceller som dör, eller atomerna som bygger upp dig.

Om du skulle hoppa rakt upp i detta hypotetiska universum skulle du temporärt skapa ett tomrum mellan dig själv och bollen, men expansionen skulle till slut att få detta tomrum att försvinna. För dig skulle det verka som om du drogs mot bollen med hjälp av någon osynlig kraft, en gravitation om du vill. Det skulle också verka som om du drogs mot bollen, inte tvärtom, eftersom den klassiska visuella uppfattningen av gravitation är att större föremål skulle ha mer gravitation än små föremål.

Nu säger jag inte att det skulle vara så här, men det finns inte en forskare på denna jord som kan bevisa att jag har fel. Tänk om det de facto är så, att världen är en illusion? Jag kan inte säga att den inte är det, kan du?

Byggt på teorier av Adams, Bell, Einstein med flera.


Om författaren

Författare:
Johanna Pettersson

Om artikeln

Publicerad: 09 jan 2003 16:57

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: