sourze.se

Häng med livet!

Trance, A-Teens och IT-bubbla. Ingen tidigare generation har genomlevt så drastiska förändringar på så kort tid som 80-talsgenerationen. Fantastiskt på många sätt, skrämmande på många andra sätt.

Vi människor har under de senaste tjugo åren åstadkommit mer än vi gjort någonsin tidigare dokumenterat. Personligen tycker jag det är spännande att leva i en tid där mobiltelefon, dator, internetuppkoppling är en del av det dagliga livet. Det finns vissa saker jag hänger upp mig på. Artikeln om framtiden jag publicerade här på sourze.se för inte så länge sedan verkar inte höjt många ögonbryn. I vilket fall som helst så tar jag upp en del av mina framtidstankar i den artikeln. Här ska jag ta upp ett helt annat perspektiv på saken.

Det finns en liten byhåla ett par mil utanför Prag i Tjeckien som heter Skryje. Min far och farbror äger där ett sommarhus som min farfar byggde upp under 30-talet. Det är för mig en helig plats därför att när jag kommer dit så släpper jag alla tankar och all stress jag har med mig från Sverige. Skryje har inte förändrats på 63 år! Där finns ingen telefon, gammal TV, ojämnt golv, vedbod, utedass och vedkamin. Där finns inget varmvatten och det mesta som vi tar för givet här hemma är som bortblåst.

I snart 12 år har jag besökt Skryje och kopplat bort samhället jag lever i. Varje år är fullspäckat med nya erfarenheter och intryck då jag blir äldre och äldre. Jag glömmer inte en kväll år 2000 när min far och jag gjorde upp eld i trädgården, grillade korv och drack öl. Hans far hade gjort samma sak med honom. Känslan man fick var överväldigande. Jag fick aldrig träffa farfar men kan på något sätt uppleva hur han kan ha varit genom min far. Speciellt den kvällen framför brasan. Jag hoppas att få uppleva samma sak med mina barn i framtiden.

Naturen runt sommarstugan är enorm och det är fantastiskt att kunna ha minnen därifrån. När jag åker dit det här året ska jag fotografera allt som jag inte vill glömma.

Skryje har en plats i mitt hjärta. Puben där folk skrattar, diskuterar högljutt och lever för stunden kommer jag aldrig att glömma.

Jag vet att ni som sitter här och läser detta kanske har svårt för att förstå mina känslor, men jag vet att ni också har en plats dit ni vänder er för att rensa tankarna. Komma bort från tillvaron i dagens samhälle.

Det är det jag funderat på. Om livet har blivit så mycket bättre varför har vi så många deprimerade, olyckliga och slitna människor i världen? Ibland önskar jag att livet var som i Skryje på 40-talet. Stillsamt, lyckligt och passionerat.

Ger vårt rika, högteknologiska liv oss det vi verkligen vill ha? Vi skapar behov som inte behövs för att göra oss lyckliga. Datorer, mobiltelefoner, flashiga kläder och så vidare, men blir vi lyckligare?

Ofta önskar jag att världen bara kunde stanna till. Frysa.

Min högsta önskan är att mina barn slipper de höga krav samhället ställer idag. Jag önskar att vi kan sitta vid elden i Skryje timme in och timme ut... Njuta av lyckan att vara tillsammans istället för att oroa oss över hur konjunkturen sviktar. Jag vet att detta är en dröm men jag önskar att det vore verklighet.

Stanna upp och tänk över hur Du lever. Alla behöver reflektera över sina liv.

Alla behöver en paus...


Om författaren
Om artikeln

Publicerad: 08 jan 2003 12:01

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: