sourze.se
Artikelbild

Män med sexköparproblem: det finns hjälp!

Angående texten: "Jag köpte sex. Förlåt"

Vi kan kalla honom för Sverker.

Han är i 40-årsåldern, gift, har två barn, jobb, inga direkt nära vänner eller intressen som han brinner för. Det blir mest jobbet och familjen. Men Sverker har en stor hemlighet. Han köper sex regelbundet av en prostituerad kvinna. Detta är inget han är stolt över och han har inte berättat det för någon trots att det pågått under flera år. Han känner tvärtom skuld både gentemot den prostituerade kvinnan och mot sin hustru. Samlivet med frun präglas av hänsyn, kärlek och brist på tid, framförallt sedan barnen kom. Det sexuella samlivet har nästan upphört och det lilla som finns kvar är fantasilöst och oinspirerat. Han känner ofta lust, hustrun däremot mycket sällan. Varför det har blivit så här vet inte Sverker riktigt. Han funderar mycket men vill inte heller ge hustrun skulden. Det är mer komplicerat än så. Han har ett stort behov av att bli bekräftad som man. Att få känna att han är stark, attraktiv och viril. Barndomen var kylig och kärlekslös. Han har till exempel inga minnen av att ha suttit i sin mammas knä eller att ha blivit kramad av någon vuxen som barn.

Sverker konsumerar också en del porr. Han fantiserar om att pröva nya samlagsställningar och annorlunda förspel. På ett sätt längtar han efter att få berätta om sina fantasier för hustrun.

Men när han tänker efter skäms han lite över att ens ha kommit på tanken att besudla sin underbara maka, som ju också är mamma, med sina snuskiga fantasier. Sverker mår illa av det här och lägger ner mycket energi på att hitta utvägar. Han älskar sin hustru och vill för allt i världen inte skiljas. Ett av problemen är att han inte har någon att prata med. Han har inga kompisar som han skulle våga anförtro sig till av rädsla för att bli betraktad som en patetisk figur. Hustrun eller någon annan i familjen är heller inte att tänka på. Han har också mardrömmar att det skulle komma ut på jobbet att han är "torsk". Vem skulle vilja ha med honom att göra då? Sverker är mycket ensam!

Prostitutionsgruppen i Göteborg visste genom en stor intervjundersökning man gjort med sexköpare könsköparna 1997 att många av dem ville ha hjälp. Därför startade man KAST-projektet i april 1997. KAST betyder köpare av sexuella tjänster och två personer projektanställdes, en man och en kvinna. Syftet var att pröva om det gick att nå den grupp i prostitutionen som föraktfullt benämns "torskarna" och som i stort sett saknar ansikte. Man räknar med att cirka 125 000 svenska män köper sexuella tjänster idag. De flesta utomlands. Varför köper dom? Vill dom sluta? Kan man hjälpa dem? Hur ser deras bakgrund ut?

Under dessa drygt 5 år som vi varit igång har KAST varit i kontakt med över 1000 män som köpt sex eller som lider av tvångsmässiga problem kring sexualitet.

De har kommit från alla samhällsskikt och är i åldrarna 26 år och uppåt. Alla som hört av sig till oss har haft det gemensamt att de haft frågor om eller mått dåligt av sitt köpande eller konsumerande. Inga kvinnliga köpare har hört av sig till oss men vi vet genom indirekta kontakter att det även förekommer att kvinnor köper sexuella tjänster.

Vår ambition har varit att ha ett förhållningssätt som är icke-fördömande och moraliserande när vi mött männen. Dessa möten har varit oerhört givande även för oss och gett en unik möjlighet att sätta oss in i en värld som för de flesta av oss är helt okänd. Möter man männen med respekt och erbjudande om hjälp öppnar sig hav av uppdämda behov.

Varför köper då männen sex? Skälen är egentligen unika för varje människa men vissa mönster kan man ändå skönja. Det handlar om tidiga trauman i barndomen, brist på kärlek, bekräftelse, självkänsla, könsidentitet och inte minst kraft att förändra sin situation. Det handlar om förhållanden som stelnat, tid som inte tas, sexualliv som stagnerat eller upphört, människor som inte ser varandra längre. Det handlar också om rädsla för närhet, flykt ifrån problem, längtan efter spänning, makt, utanförskap, förtvivlan och inte minst om ensamhet.

Detta tar sig uttryck i köp av prostituerade kvinnor mer eller mindre regelbundet. Besök på porrklubbar. Ringa betalnummer, Storkonsumtion av porr, bland annat på internet. För många blir det en tvångsmässighet som kan liknas vid andra missbruk. Man tappar ofta helt kontrollen.

De män vi pratat med vill förändra sina liv, sluta köpa sex och "leva som alla andra". De säger att när de såg annonsen med vårt telefonnummer var det första gången de känt att detta är något som gäller mig. Ett ställe dit jag skulle kunna vända mig.

Vad vi har erbjudit är stödsamtal, terapi och i vissa fall social träning. Individuellt och ibland tillsammans med hustru/sambo där målet har varit att få förhållandet levande igen.

Anonymiteten är viktig eftersom sexköpen är mycket tabubelagda. De flesta män har vi haft kontakt med per telefon men även då kan man bedriva olika former av behandling. Av de cirka 150 som gått in i och fullföljt en behandling hos oss har de flesta förändrat sitt beteende radikalt.

Varför är det då viktigt med sociala insatser för sexköparna?

- Deras köpande förorsakar mycket lidande, dels för dem själva men också för deras familj och närmaste.

- Köparna utgör själva motorn i prostitutionen. Positiva förändringar av deras köpande påverkar också de prostituerade och prostitutionen på sikt.

- Eftersom köparna oftast mår allmänt dåligt genom sitt köpande påverkas också arbetskapaciteten och deras sociala förmåga.

- Eftersom de flesta köper utomlands är risken för HIV-smitta stor.

- Många är motiverade och vill sluta om rätt stöd och hjälp erbjuds.

- Vi behöver få mer kunskaper om köparna. Vi är bara i början. Vilka de är, varför de köper, hur de mår. Vi kan slå hål på myterna om köparna som sjuka, handikappade, maktgalna, perversa, känslokalla figurer och på sikt ge en mer rättvis bild av dem.

Har du synpunkter eller funderingar?

Kontakta oss!

KAST projektet i Göteborgs Stad

Tel 031-365 74 67


Om författaren
Om artikeln

Publicerad: 19 dec 2002 10:30

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: