sourze.se

Drogtesta i skolan

Ungdomars attityd till droger har liberaliserats och deras attityder liknar 70-talets. Andelen elever som någon gång använt narkotika var under många år konstant men ökade under 90-talet.

Narkotikans fäste oroar på många vis. Den största oron bär föräldrarna som har det faktiska ansvaret för att ungdomarna gör positiva livsval. Det är också föräldrarna som står för det viktigaste drogförebyggande arbetet.

Andelen ungdomar som testat narkotika har fördubblats de senaste tio åren.

Idag har nio procent av flickorna och sju procent av pojkarna i årskurs nio testat narkotika. Men trots att drogmissbruket bland barn ökat kraftigt de senaste åren väntas regeringen inte ändra förbudet mot att drogtesta barn.

Men vad gör man när ungdomarna inte själva berättar om de kommer i kontakt med narkotika och man gärna vill veta hur det egentligen är? Eller vad gör man när man misstänker ett pågående missbruk? Tydlig och lättillgänglig information till föräldrarna behövs samtidigt som samhället i stort måste agera mer handfast. En del skolor samarbetar till exempel med FMN Föräldrar Mot Narkotika och skapar kontakt mellan föräldrar och förening när så anses lämpligt. Men för de föräldrar som inte orkar ta detta steg, som kanske själv har problem av allehanda slag, bör hjälp till drogtest även finnas på skolan.

Vi vill att skolorna ska kunna göra oanmälda drogtester på ungdomarna och att denna möjlighet ska lämnas som ett erbjudande till föräldrarna. Vår idé är att alla föräldrar uppmuntras att tillsammans med ungdomarna skriva på ett medgivande, till exempel vid utvecklingssamtalet, där man låter skolan utan förvarning ta urinprov för drogtest. Lämplig tid att införa rutinen tycker vi är från 13-års ålder. Det har ju visat sig att det blir allt vanligare att 11-, 12- och 13-åringar fastnar i hasch- och amfetaminmissbruk och vissa hävdar därför att drogtester egentligen borde användas oftare, till och med redan på mellanstadiet.

Idag är det förbjudet att drogtesta personer som inte är straffmyndiga, barn under 15 år, mot deras vilja. Förbudet motiveras med att det anses som integritetskränkande att drogtesta barn, även om de misstänks vara narkotikapåverkade.

Men förbudet är inte oomstritt, inte minst mot bakgrund av de senaste årens kraftiga ökning av narkotikaanvändningen bland unga.

Bland annat har krav på en slopad åldersgräns framförts från polisen.

Vid allehanda reportage i massmedia har det visat sig att de som är mest negativa till detta är vuxna medan ungdomarna är betydligt mer positiva. De som uttalar sig och säger att elevers rättigheter åsidosätts vid drogtester, såsom Skolverkets Björn Persson uttalade sig i Sydsvenskan, är nog inte på samma spår som ungdomarna själv vilket är synd tycker jag.


Om författaren

Författare:
Lena Wahlgren

Om artikeln

Publicerad: 25 nov 2002 17:02

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: