sourze.se

Tabu - att tjäna pengar hos s

Slutligen fick Jan O Karlsson krypa till korset och avstå sin statsrådslön till Olof Palmes minnesfond. Han är det enda statsråd som, numera i praktiken, arbetar ideellt gratis.

Men har å andra sidan en hygglig månadslön från EU, som efter tre år övergår till pension.

Gjorde Jan O Karlsson rätt eller fel som avstod den ena lönen - sannolikt mot sin innersta vilja men - till allmänhetens stora glädje?

Det är fullständigt korrekt, att en, före detta, EU-politiker med har ett avgångsvederlag som i enlighet med förordningarna kommer övergå till en pension.

Inte ska det spela någon roll, ifall politiker sedan får en anständig statsrådslön. Hade det varit ett moderat eller borgerligt statsråd hade det säkert och med viss rätt uppfattas annorlunda.

Man kan ur ideologisk syn gå till hårdare angrepp mot en av arbetarrörelsens företrädare. Representerar man en politik som en gång om året demonstrerar mot "klassamhällets förtryck" och har som uteslutande lösning att skapa ett bättre ekonomiskt jämställt samhälle, med hjälp av "dom rikas" pengar. Då bör man helst själv föregå, med gott exempel.

Sedan början på 1970-talet har en överväldigande majoritet av socialdemokratiska representanter, stora som små, avslöjats på grund av sina giriga affärer – som har avspeglat klara indikationer på dubbelmoral.

Jag har länge haft på känn, att socialdemokrater är rädda för att våga tycka om, och tjäna egna pengar.

Det råder inget tvivel om att det liv ett statsråd eller en EU-politiker lever, ligger miltals ifrån verkstadsarbetaren och sjukvårdbiträdets vardag.

Inte på något sätt att jag missunnar s-politiker sina arvoden. Jag vädjar och uppmanar dom istället, att då och då tänka efter, innan dom står och predikar för sina väljare om "hur höga skatter löser alla sociala problem". Hur oförmögna "vanliga människor" är välja besluta om sin vardag.

Ett lägre skattetryck är och har alltid varit tabu i det socialdemokratiska etablissemanget. Ändå har man kunnat banta ner den offentliga sektorn avsevärt och skylla allting på oppositionen.

Samtidigt har dom sektorer som har till uppgift att skydda enskilda medborgare, i ett civiliserat samhälle, fått avsevärt lägre resurser. Vilket resulterat i mindre poliser ute på gator och torg, färre uppklarade brott, detta då parallellt med en alltmer påtaglig vardagsbrottslighet.

Jag väntar med spänning att få se och höra en s-politiker säga:

Jag tycker om att tjäna mycket pengar och vill göra det på ett tillfredställande och meningsfyllt sätt.

Jag inser faktiskt att fastighet och förmögenhetsskatt, drabbar allra hårdast låg –och medelinkomsttagare och inte dom förmögnaste.

Kanske det är dags att slopa dessa två skatter och sänka marginalskatten, så att varje löntagare kan behålla minst hälften av varje intjänad hundralapp?

PS. Det vore också roligt att höra en borgerlig representant, allra helst en moderat, säga:

Det finns en hel bra med den offentliga sektorn också, vid sidan om värnandet om försvar och rättsväsendet, jag låg på ett kommunalt sjukhem där dom tog hand om mig på ett fantastiskt sätt. Det var mycket bättre än på det tidigare privata sjukhemmet.


Om författaren

Författare:
Yohannis Petersson

Om artikeln

Publicerad: 14 nov 2002 10:12

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: