sourze.se
Artikelbild

Jag har bott vid en golfbana

...i tio års tid.

Hej. Skall Du med ut och spela en runda? hör jag sonen fråga i telefonen. Ni har fått fel nummer, svarar jag och försöker lägga på luren, men hans rop beveker mig.

Efter att ha dragit hans vagn runt banan vankas det en dagen rätt på något värdshus. Själv har jag en tyst överenskommelse med mig själv att inte försöka spela golf.

Om det är för jag tänker på bankmannen, som anförtrodde mig möjligheterna att få trycka VD på visitkortet - ökade om man idkar denna sport.

Vi mötte honom då ha gick ett träningsvarv. Förmågan att träffa bollen var inte stor. När han efter en jättesving sänkte klubban träffade han bollen, som flyttade sig ett antal meter tillbaka.

Jag föreslog honom att spela baklänges.

Vid nästa besök i banken avslogs min ansökan om ett mindre lån.

Grannfamiljen hade två stora vagnar fulla med klubbor, paraplyer med mera utanför sitt hus. Alltid redo, brukade jag skoja till det pekande på attiraljerna, då vi samspråkade ibland.

Ja visst - spela golf måste man, var svaret.

Han och makans spel gick till på följande sätt. Vid vackert väder började uppdukningen i trädgården varje lördag. Han utförde ett konststycke genom att när gästerna kom, skulle det verka som en tillfällighet. Jag vet. Skådespelet kunde jag följa genom att ha fri insyn till honom om jag stod på en stol.

När hustrun var klar gick de upp mot banan iförda sista modet, med spikskor klapprade mot asfalten. Efter en kvart-tjugo minuter återkom de i sällskap med några vänner och cocktailpartyt började. Gästerna ökade, vagnarna blev flera.

Många gick verkligen in för spelet. Såväl kvinnor som män idkar denna sport. Jag och hustrun använde banan till rastplats för våra hundar. Svarta plastpåsar i bagaget. Silverpudlar i storleken mindre har lätt för att skaffa vänner, som vi fick underhålla samt lyssna på berättelser om deras egna små älsklingar.

Stella, en hund med energi och luktorgan, löpte som ingen av de andra runt i det höga gräset. Kom med en boll som skulle kastas. Hon hämtade. Vi tröttnade - låtsades tappa bollen. Efter någon minut kom en ny fram. Bollarna hade inte hittats av spelarna. En gentleman som jag försökte ge några bollar såg förnärmad ut. Därefter lade jag dem i en spann i garaget.

Sven - en annan granne - med husvagn i Falsterbo såg bollarna en dag. Jag kan sälja dom på banan i Näset, så delar vi. Gör Du det, sade jag, väntande på några tior. När han kom med 600 riksdaler blev jag helt betagen. Tog ut Stella i trädgården och föreslog henne kompanjonskap.

Vid varje utslagsplats fanns bänkar, tvättlåda till bollar, handduk. Här kom herrar med små silverpluntor. Dessa kom i bruk om någon träffat en fågel vid förra hålet.

Minna bästa golfstunder är framför tv:n. Obetalbart när flickan hämtar dykardräkten efter att bollarna hamnat i vattnet. Lider med grabben som tappar klubban, träffar bilen, hotas med stryk samt trampar på krattan.

Det finns otaliga historier om golfspel - den sista jag hörde var svensken som frågade: Om vintern spelar ni väl med röda bollar?

Nej - men i långa kalsonger, svarade dansken.


Om författaren

Författare:
Lennart Ekman

Om artikeln

Publicerad: 08 nov 2002 13:02

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: