sourze.se

Samtalskonstens dekadens?

Snart sitter vi och samtalar "djupsinnigt" endast via dator.

Fria män var under forngrekisk tid inte ämnade för att arbeta. Till det fanns det slavar vilka skötte de nödvändiga jordiska sysslorna så att männen kunde samlas på torget och samtala.

Bland dem fanns en man vid namn Platon som ivrigt lyssnade till männens diskussioner. I sinom tid blev han elev till Sokrates och skrev sin bok "Försvarstalet." Den är skriven i dialogform, som manus till en teaterpjäs med frågor och svar. Själv skrev Sokrates inget. Ett annat verk blev "Sofiston" varifrån uttrycket "sofister" kom. En sofist blev man om man besatt en god talekonst. Ett slags yrkestalare skickliga i retorik när ord behövdes i manipulativt syfte. Den tidens pr-män. "Sofiston" beskriver också den viktiga skillnaden mellan retorik talekonst, vältalighet, övertalningskonst och dialektik som är ren samtalskonst.

Det är otroligt njutbart när ett samtal löper som ett bordtennisspel där replikerna är bollen och nivån på svårighetsgraden höjs. Ett gott samtal ger dessutom självkännedom och är en oumbärlig ingrediens i all förståelse. I ett bra samtal uppmanar vi varandra att tänka tankar till slut.

Samtalskonst heter med ett fint ord maieutik vilket betyder förlossningskonst. Ett dicsiplinerat samtal hjälper att förstå det man tänker och föder nya tankar. Det är som ett själens reningsbad.

Vi behöver inte samtala så mycket numera, det är helt enkelt för tidsödande. Lyssnandet fordrar dessutom så mycket uppmärksamhet. Därför säger vi det vi har att säga så snabbt vi kan innan den andre tappar intresset. Eller innan motparten hinner tänka ut ett bra svar innan han lyssnat färdigt på vad det egentligen var som sades. Så har budskapet gått förlorat och ögonblicket försvunnit när ingen egentligen förmådde ta upp tråden.

Vad som sker mellan två människor som samtalar är en värld av möjligheter. Vi gör oupphörligen val att ta upp budskap eller låta dem gå förbi.

Det är enklare att läsa, se tv eller sitta framför datorn och samtala via e-post. Eller sms. De gånger vi träffas är det skränig musik i bakgrunden eller något annat som gör ett samtal nästan omöjligt. Fullständig tystnad omkring oss är idag något otänkbart. Eller...?


Om författaren

Författare:
Solveig Sjöskog

Om artikeln

Publicerad: 31 okt 2002 16:25

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: