sourze.se

Det blev mer än en tumme

Det blev många.

November månad 1939 anföll Ryssland grannlandet Finland.

Sverige skulle förhålla sig neutralt - men viss aktivitet kom igång.

Under Finska vinterkriget, som pågick ett år, var det många som anmälde sig frivilliga till finska armen. Många kvinnor var frivilliga lottor - ambulansförare. Svenska sjukhus med läkare och sjuksystrar upprättades.

Mina minnen kommer från hemmafronten.

"Finlands sak är vår" var parollen.

I alla stugor och församlingshem påbörjades en insamling av kläder till frysande soldater. 1940 var en rekordkall vinter. Allt som gick att virka och sticka utfördes av kvinnor - både i slott och koja. Detta skulle packas och sändas iväg. Här var det vi ungdomar kom in i bilden.

Mitt andra minne av stickat kom 10 år senare. M/S Bolivia var en "Jonsare" som skulle hysa mig i 8 mån. Destination Sydamerika. Innan vi lämnade Göteborg kom biblioteket ned med böcker, som skulle återlämnas och bytas ut vid hemkomsten. Även en pappkartong med julklappar överräcktes för utdelning till alla på julafton.

Vi som jobbade i kök och matsal hade då bråda dagar. Tre vakter fanns ombord och det blev ju två julaftnar. Den största var på kvällen, efter julbordet, då samlades så många som möjligt för att sjunga någon sång samt fälla en tår av hemlängtan.

När vi alla hade smakat på glöggen med mera var stämningen glad. Solen hade gått ned och det var endast runt 30 grader varmt. Granen hade barrat innan det var dags att klä den. Oavsett vad - jul var det.

Kapten kom med julklapparna. Alla fick ett paket. Mitt var mjukt. Öppnade försiktigt och fann ett par stickade fingervantar. En äldre dam hade skrivit ett julkort med önskan att klappen skulle komma till nytta och glädje.

Jag skrev och tacka och fick brev tillbaka. Några år höll det på men så kom ett brev från dottern - att hon avlidit.
Skrev att modern lämnat ett stort antal vantar - avsedda för sjömännens jul.

Nu skulle man tro att klädinsamling till frysande och behövande inte längre var aktuellt.

Ännu en insamling skall jag följa med stort intresse.

Vår "landsfader" Göran Persson har i danska aviser uttalat att om vi stänger kärnkraftverket innan nästa sommar, så kommer han att frysa i vinter.

Extra Bladet, den tidning "som vågar när andra tiger", har denna dag öppnat ett kontor i København dit alla kan sända kläder som de inte behöver. Även en flaska snaps kan de skicka till den svenska regeringen.

Skall med spänning följa utvecklingen.

Då danskar är kända för sin "humor" och sitt "humör" skulle det inte förvåna mig om Persson fick en vagnslast värmande plagg.


Om författaren

Författare:
Lennart Ekman

Om artikeln

Publicerad: 14 okt 2002 13:44

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: