sourze.se

Anna Linusson kan inte ha fel?

Anna Linussons lilla tangentbordsfantasi om sexköpare tillför inget till debatten.

Det finns ingen ur-torsk. Det existerar ingen sterotyp på vilken man kan se hur sexköpare världen över tänker och beter sig. Alla är olika. Sexköpare finns inom alla raser, inom alla kulturer, inom alla samhällsklasser... och inom båda könen. Och alla har de sin egen högst personliga anledning till varför de köper sex. Detta är i sig ingen som helst ursäkt eller försvar av brottsligt och/eller klandervärt beteende... men det visar att Linussons lilla salongsfantasi inte tillför någonting alls till debatten.

Varför köper en människa sexuella tjänster? Vissa försöker förklara torskarnas beteende snabbt och enkelt med: "Det handlar om makt så klart". Men det är inte alls så enkelt. Vi vet faktiskt inte varför. Betänkadet "Könshandel" inför sexköpslagen konstaterar att kunskapen om varför en människa blir sexköpare i princip är noll. Betänkandet konstaterar också att förståelsen om dessa mekanisker är viktig för att kunna gå till roten med sexhandeln. Följdaktligen konstaterar man i betänkadet att det är viktigt att öka myndigheters kontakt med köparna. Dels för att förstå orsakerna... och dels för att kunna påverka säljarna. Kan man påverka dem så kan man få dem att sluta köpa. Finns det inte köpare så finns det inga säljare. Problemet löst.

Vad gör Anna Linussons artikel för nytta i detta avseende då? Svar: absolut ingenting. Den ökar inte förståelsen. Den ökar inte kontakten. Det enda det gör är att demonisera dem och därmed driva dem än längre bort. I avseendet att skapa kontakt med dem från myndighetshåll så är det illa nog med att de blivit kriminaliserade. Men sådana här fantasier om hur de är och vad som driver dem gör situationen etter värre. Dessutom får sådana här artiklar sökandet av kunskap att stanna upp. Vi vet ju redan hur de är... det har ju Anna Linusson berättat. De är slemproppar hela bunten. Så, fixt och färdigt... varför anstänga sig? Anna Linusson kan ju inte ha fel. Eller kan hon det?

Jag menar inte att vi skall acceptera vad sexköparna gör... men vi måste kunna förstå VARFÖR de gör det. Och då duger inte tangentbordsfantasier postade på Sourze.


Om författaren

Författare:
Michael Karnerfors

Om artikeln

Publicerad: 10 okt 2002 14:30

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: