sourze.se

Vilka betalar mest skatt?

I en tv-intervju säger Göran Persson att "förmögenhetsskatt bara tas ut av dom rikaste, i landet".

I en intervju i tidningen Sunt förnuft, försvarar finansminister Bosse Ringholm fastighetsskattens existerande med att "den är en del av kapitalskatten".

· Men i vilken löneklass ligger dom flesta fastighet och förmögenhets-skattebetalarna, egentligen?
· Hur är det med förmögenhetskatten, tas den endast ut av dom "förmögnaste" i landet?

Enligt en undersökning gjord av SCB, Statistiska centralbyrån, tjänar 80 procent av fastighet-skattebetalarna under 25 000 kronor i månaden. Denna grupp kallas "låg- och medelinkomsttagare" i den politiska retoriken. Dom som i själva verket betalade dessa skatter, var till stor del, pensionärer, byggnadsarbetare, sjuksköterskor och lärare med flera. Det är svårt att tänka sig, att denna grupp ser sig som "höginkomsttagare" med skyldighet att betala fastighetsskatt, på sin egendom, efter att övriga höga skatter är betalda.

En annan SCB-rapport visar hur förmögenhetsskatten fyller sin funktion och är baserad på uppgifter från 1997. Ungefär 550 000 - av de totalt 700 000 som betalar förmögenhetsskatt- tjänar under 25 000 kronor. Vilket motsvarar en lika stor procentuell majoritet som för fastighetsskatten.

Fastighetskatten gav svenska statskassan 13 miljarder kronor i skatteintäkter, under taxeringsåret 2000. Förmögenhetsskatten tillförde 8 miljarder kronor samma år.

Att fastighet- och förmögenhetskatt betalas till största delen av "låg- och medelinkomsttagare" är logiskt, det går inte att ta ut ett liknande, stort, skatteuttag enbart av de, med de "högsta inkomsterna".

Men det lustiga är huruvida förmögenhetsskatten uppfyller sin teoretiska funktion?

Det finns åtminstone två intressanta frågor att ställa och få svar på det:

1. Högskattepolitikerna borde fråga denna hårt beskattade massa, om de känner sig så "förmögna", att de frivilligt skulle ta lån eller sälja sina hem, för att betala dessa två "missunnsamhetsskatter"?

2. Socialdemokratin bör också tänka på hur det känns att betala dessa skatter, samtidigt som vissa av landets rikaste företagsledare lyckats förhandla sig undan förmögenhetsskatt på SINA egendomar, med regeringen.

Om fastighetsskatt är en del av kapitalskatten och i de fall villan taxeringsvärde överstiger gränsen för hur förmögna svenska folket får vara -utan att bestraffas med ännu en skatt - kunde åtminstone de här två skatterna, på för närvarande 1,5 procentenhet vardera, tas ut då huset säljs?

Detta borde vara ett hån mot ett parti som en gång i tiden stod på den ofria och förtryckta människans sida.


Om författaren

Författare:
Yohannis Petersson

Om artikeln

Publicerad: 09 okt 2002 09:24

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: