sourze.se
Artikelbild

Vi som surfar efter porr

9 av de 10 mest välbesökta sidorna på internet är sexsidor. Vilka är då porrsurfarna? Här får ni möta tre av dem.

Efter en diskussion om porr med en tjejkompis i våras bestämde jag mig för att höra vad porrkonsumenterna själva ansåg. Jag gjorde diskreta förfrågningar på ett par "communities" på nätet. Detta resulterade i ett antal intervjuer. Intervjuerna har utförts via chat, och de intervjuade har sedan kunnat komplettera sina svar per e-post. De har även kunnat kommentera de andras svar.

De intervjuade har självklart varit anonyma. Namnen har de fått hitta på själva.

Det ni ser här är ett urval: intervjuerna med Magnus, Joakim och Jens. Deras åsikter är representativa, och de tog intervjun seriöst.


Vilka är ni?

Magnus: Jag heter Magnus, är 22 år, Jobbar i lager och bor i en trea med min flickvän. Politiskt aktiv i SSU.

Joakim: Joakim heter jag, kommer från Malmö. Jag pluggar systemvetenskap. Jag är 22 år, singel. Sysslar annars mycket med fotboll och innebandy.

Jens: Jag är 24, pluggar historia i Göteborg. Heter gärna "Jens".



Vilken typ av porr tittar ni på?

Magnus: Tittar mest på bilder, filmer är svåra att få tag i och tar tid att ladda ner. Gillar att titta på vanliga, naturliga tjejer som klär av sig. Hårdporr är ointressant, har man sett en bild har man sett alla.

Joakim: I början var det allt möjligt, men med tiden blir man mer finsmakare :- Kollar mest på asiatisk hårdporr och bdsm. Tera Patrick är en favoritskådis! Tecknat är okej också. Det blir mest filmer, jag har snabb uppkoppling och byter filmer med andra.

Jens: Det mesta, så länge det är nakna snygga tjejer...




Betalar ni något för porren?

Magnus: Jag hyrde en porrfilm en gång när jag var 17. Sen aldrig! Det finns massor med gratisporr på nätet, finns ingen anledning att betala.

Joakim: Köper ibland medlemskap i betalsiter, lägger kanske 100 kronor i månaden i genomsnitt. Annars byter jag till mig det mesta. Det jag vill ha finns ofta inte att få tag på gratissiter... tyvärr!

Jens: Nej. Laddar ner allt gratis.




Hur ofta tittar ni på porr?

Magnus: Inte varje dag. Tre-fyra gånger i veckan kanske.

Joakim: Det blir en stund varje dag. Ibland bara den snabba "femminutaren", ibland letar man i timmar efter det där som tänder en bra!

Jens: Varje dag, för det mesta. Uppehåll ibland.




Är ni flera som tittar samtidigt eller är ni ensamma?

Magnus: Alltid ensam, förstår inte varför folk vill titta ihop.

Joakim: Ensam för det mesta. Det händer att man kollar ihop på nån fest ibland, eller när man tipsar varann om siter.

Jens: Har inte kollektivporrat sen lumpen.




Varför tittar ni på porr?

Magnus: Vi killar har också två kroppsvätskor som skall ut ur "organet", men istället för blod en gång i månaden har vi sperma en gång om dagen. Jag vill inte ligga med min tjej bara för att jag är lite kåt, jag vill att det skall kännas speciellt. Då onanerar jag istället, och det är snabbast och smärtfriast att göra med porr. Utan porr måste man ju fantisera och det blir ju ofta om en annan tjej, medans med porr onanerar man bara till en bild.

Joakim: Inget gör en så kåt som bra porr, så man tittar för att onanera så klart. Fast jag skulle nog sluta om jag fick flickvän... om inte hon med vill titta såklart. Jag förstår inte Magnus resonemang, det är väl bra att ha sex ofta? Eller vill hon inte?

Jens: Jag har ingen flickvän, och har inte sex så väldans ofta. Köpa sex vill jag inte göra och då återstår porren. Jag kollar, som alla andra, enbart för att onanera.

Magnus: Jag vill kunna ligga och hålla om min flickvän på kvällen utan att tänka på att ha sex med henne. Det kan jag inte om jag inte onanerat innan. Jag tycker hon är oerhört vacker och tänder lätt på henne.

Jens: Bara att gratulera Magnus. Låt henne inte veta bara.




Vilka vet om att ni tittar på porr?

Magnus: Ingen. Om nån frågar om jag gör det, nekar jag. Inte ens min tjej vet.

Joakim: De flesta av mina kompisar vet, de tittar ju själva... Jag tycker inte det är något att hymla om.

Jens: Ett par kompisar som jag snackat porr med. Annars ingen. Inget jag skyltar med.




Hur utbrett tror ni att porrtittandet på nätet är?

Magnus: De flesta killar som har internetuppkoppling tittar. Mest singlar men även en del som har flickvän.

Joakim: Jag tror även många tjejer tittar, de vill inte erkänna att de blir tända bara...

Jens: ALLA singelkillar med nätuppkoppling tittar, de som nekar till det ljuger. Det finns ingen anledning att låta bli, ingen får ju reda på det. Porren är gjord för killar, och att tjejer skulle titta är bara nys från de som vill romantisera porr.

Joakim: Jag tror du träffar fel tjejer Jens. De som är mer frigjorda tycker porr är upphetsande.

Magnus: Jag skulle vilja se dig titta på japansk våldsporr ihop med nån tjej Joakim. Mitt intryck är att de tjejer som säger att de gillar porr mest gör det för att impa på killar som då tycker de är "frigjorda".




Tror ni att ni påverkas av porren? Och i så fall, hur?

Magnus: Jag tror inte jag påverkas så mycket, hoppas inte det iallafall.

Joakim: Porr är erotiska fantasier, man skall vara bra dum för att tro porr speglar verkligheten... Jag påverkas absolut inte.

Jens: Allt man ser påverkar väl en mer eller mindre. Kan tänka mig att idealet med rakade kvinnor kommer från porren.

Joakim: Det idealet hade funnits ändå. Porren visar bara vad folk tycker är snyggt.




Porrindustrin har fått mycket kritik på sistone. Många feminister vill se hårdare tag, kanske till och med förbud. Vad tycker ni om detta?

Magnus: Jag håller med till viss del. Men det är skillnad på porr och porr. Den grövre porren visar helt klart tjejer som far illa. Men det blir nog svårt att förbjuda porr över nätet. Industrin omsätter ju miljarder.

Joakim: Mycket av feministernas protester handlar om avundsjuka som jag ser det... De ser ofta inte så bra ut som tjejerna i porrfilmerna :- Killar kommer alltid att vilja ha och se sex, och så länge många tjejer är så stela kommer det att tittas på porr. Kanske borde det göras fler porrfilmer som passar tjejer, sådana som inte är så "pang på"...

Jens: Det är konstigt hur koppleri kan vara förbjudet medans det är tillåtet att filma när folk har sex och tjäna pengar på att sälja filmen. Ibland undrar jag vilka som far mest illa; tjejerna som är med i filmerna eller vi som tittar. Varför är det så att det säljs massor med filmer med nakna tjejer men knappt några med nakna killar, utom till homosexuella män? Våra kroppar är det ingen som betalar för. Sverige skulle kunna förbjuda spridandet av film och bilder där folk har sex. Det ställer jag mig bakom. Men slutar titta gör jag nog inte förrän jag får flickvän... Tyvärr är det så.



Nu har vi nått slutet på artikeln. Vad drar ni för slutsatser av det här?


Om författaren

Författare:
Kalle Stengård

Om artikeln

Publicerad: 07 okt 2002 09:30

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: