sourze.se

Avskriva "tredje världens" skulder?

I miljöpartiets valprogram, som för ett tag sedan dimpte ner i brevlådan, står ett antal punkter som partiet vill genomföra. Bland annat avskriva "tredje världens" skulder.

Att hjälpa u-länderna genom att göra dom skuldfria, är något många humanister, framförallt till "vänster", förespråkar. Men en del av dessa humanister förespråkar också ett återinförande av dödsstraff, igen.

Vilket är mest humanitärt?

Låta fattiga människor göra rätt för sig efter bästa förmåga.

Eller?

Tillåta att ta livet av en människa som, till exempel, har begått ett grovt våldsbrott?

Att inte låta u-länderna ta ansvar, gentemot sina långivare i i-länderna, bryter förmodligen ner deras framtidstro till att så småningom bli fria och oberoende nationer. Vilket är ett stort hinder till deras väg mot välstånd.

Varför inte låta dom även fortsättningsvis betala tillbaka sina lån, efter bästa förmåga och därefter ”bredda vägen”, vid ställningstagande till eventuella betalningssvårigheter.

”Den som är satt i skuld är icke fri”, heter en bok och i många i-länder är det en sanning med stor modifikation. Men det är ingen dum idé att hålla på dessa grundläggande principer för låntagare, både i i-länder och u-länder.


Om författaren

Författare:
Yohannis Petersson

Om artikeln

Publicerad: 07 okt 2002 18:48

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: