sourze.se

Starkt gjort miljöpartiet!

Det är i ytterst få frågor som jag sympatiserar med miljöpartiet. Ändå kan jag känna stor beundran för detta lilla partis förmåga att gå sin egen väg dessa dagar.

"Vad tycker du om miljöpartiets maktspel?" Så löd fredagens "stickfråga" i Smålandstidningen, som är min lokaltidning.

Den sammanfattande inledningen löd:
"Miljöpartiet hänger envist fast vid sitt krav på ministerposter, som Göran Persson inte vill ge dom. S bud godtogs inte av mp, som fortsätter spela med dubbla kort".

Av de fem tillfrågade, så kallade gräsrötterna, visar samtliga sig mer eller mindre skeptiska till det gröna partiets krav.

En nässjöbo säger:
"De riskerar ju att stjälpa s-regeringen".

Precis som om det är fel att varje parti, vill driva sina egna frågor av ideologiska skäl.
Alltså:
- Kompromissa
- Undersöka samarbetsmöjligheterna
Finns det några möjligheter är det bra, om inte kan det vara lika bra ändå, på sätt och vis.

En annan man, från Åseda, säger:
"Med tanke på partiets storlek har dom alltför höga krav".

Som om småpartierna, underförstått, borde anpassa sig efter dom "stora partierna", bara för dom är "små". Här gör mp något mycket beundransvärt, som framförallt de borgerliga borde ta efter betydligt mera, nämligen:
Driva en politik som avspeglar dess ideologiska övertygelser. Moderaten Anders Björck, anklagar Sverige för att ha "Europas fegaste borgerlighet" i sin bok Framför lyckta dörrar. Han påpekar att Sverige bara haft två uppror med borgerliga intressen. Bland annat demonstrationen mot löntagarfonder -82.

Han har bara alltför rätt. I Sverige anses det fel att kritisera skatter och socialförsäkringar samt lyfta fram småföretagare och entreprenörer. Dessa två misskrediteras av en otacksam massa, som inte kan se andra människor "resa sig" och förverkliga sina "livsprojekt". Troligen av det skälet att "då blir deras ensamhet ännu större".

Men, vad är det som säger att dessa sunda nytänkare och entreprenörer, behöver finnas sig i det här? Likväl som de socialistisk sinnade löneslavarna kan häva ur sig oförskämdheter, kan gott visionärerna gör detta också, till sitt försvar.

Det finns ingen sida som är "rätt" eller "fel". Kom ihåg det. Allting handlar om ideologi, åsikter, intressen och att dessa avspeglar människans ideal och är en förutsättning i en fungerande demokrati.

Därför tycker jag att mp, gör helt rätt! Ge inte efter i första taget och om samarbetsmöjligheter inte finns gå då i opposition. Raka rör och tydlighet är en rättighet för väljaren och skyldighet av den folkvalde.


Om författaren

Författare:
Yohannis Petersson

Om artikeln

Publicerad: 02 okt 2002 14:30

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: