sourze.se

Vänsterns valresultat förtigs

Vill nån veta hur det gick för vänstern i valet? Ja, den riktiga vänstern alltså.

De senaste veckorna har tidningarna varit fulla med rapporter om hur det gick i valet. För samtliga etablerade partier, vill säga. Samt för sverigedemokraterna och nationaldemokraterna. Valresultatet för extremhögern har noggrant rapporterats i bland annat DN. Däremot, knappast ett ord om hur det gick för partierna till vänster om vänsterpartiet. De tigs ihjäl i den anonyma kolumnen "övriga". Dessutom har vi alla blankröstare som ingår bland de så kallade "ogiltiga" rösterna och vars röster inte redovisas separat, trots att de naturligtvis är att räkna som en politisk protest.

Visst handlar det om småpartier, och kanske är det rätt att inte rapportera om dem? Själv kan jag inte se det så; en röst på ett litet parti är värd lika mycket som en röst på ett stort parti, det ligger i demokratins natur. Detta oavsett om partiet råkar vara chanslöst vad gäller att komma in i riksdag eller kommun. Vi får räkna med något som kan kallas för en "osynlighetsspiral", ett parti som är i stort sett osynligt i media blir folk tveksamma att rösta på. Med resultat att partiet syns ännu mindre.

Det innebär en ensamhetskänsla att rösta på ett litet parti, som exempelvis Rättvisepartiet Socialisterna som jag har varit medlem i men inte längre är. När man tittar efter valresultatet i tidningen så nämns aldrig ens parti, varken när det skrivs om riksdags- eller kommunalvalet. Hade partiet bara existerat som någon slags ploj, kan man förstå det, men när det handlar om ett seriöst satsande parti är tystnaden synnerligen dubiös. Det blir ett odemokratiskt element i rapporteringen.

Nå, den som vill ha reda på valresultatet för samtliga partier rekommenderas att gå in på www.val.se. Där finns resultaten för riksdags-, landstings- och kommunalval, det som inte står i tidningen med andra ord. Där kan man se att Rättvisepartiet Socialisterna fick totalt 1 519 röster i riksdagsvalet, vilket måste betecknas som ett misslyckande. Däremot har de gått framåt kraftigt i vissa kommuner, i Luleå fick Rättvisepartiet Socialisterna 3,4 procent av rösterna i kommunalvalet, i Umeå fick Rättvisepartiet Offensiv som de heter där hela 4,6 procent. Vänstern är alltså inte död, bara nästintill osynlig. Fråga Fria Listan om svårigheten att nå ut...


Om författaren

Författare:
Andreas Björsten

Om artikeln

Publicerad: 30 sep 2002 19:39

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: