sourze.se

Maktkåtheten ligger hos s, inte mp

Är verkligen mp bara ute efter makt och utnyttjar demokratin på ett negativt sätt som Mattias Ander skriver i sin artikel "Gröna nazister"?

Mattias Ander skriver i sin artikel att mp kommer förlora väljare på grund av sitt velande. Själv tycker jag de är ett demokratiskt föredöme, trots att jag inte ens röstar på mp.

Den som känner till lite om mp vet att en av deras stora frågor är frågan om demokrati. De vill sänka rösträtten till 16 år, vilket i praktiken innebär en genomsnittsålder på 18 år för förstagångsväljarna. Detta dels för att väcka det demokratiska och politiska engemanget. Och med de dalande valdeltagarsiffrorna är det ju uppenbarligen något som måste göras något åt.

Det de även vill är att decentralisera makten vilket kan innebära att medborgarna får lägga förslag direkt till kommunfullmäktige och att låta medborgarna vara med redan från början i beslutsprocessen och därmed ha större inflytande i politiken och de beslut som fattas. De vill även att föräldrar och elever ska få mer inflytande i skolan och de beslut som fattas och vara delaktiga i styret.

Deras krav på ministerposter och en rättvis uppdelning av makten som representerar väljarnas sympatier ligger helt i linje med deras övriga politik. Ett krav som knappast kan ses som kontroversiellt utan snarare en självklarhet. En självklarhet som finns hos de flesta länder i Europa och även hos de svenska borgerliga partierna. Att påstå att mp skulle vara ute efter makt är därför helt absurt. Om det är någon som är ute efter makt så är det väl Göran Persson som låter äventyra den rödgröna majoriteten. Ett äventyr som kan sluta med ett blågrönt styre. Bollen ligger helt hos Göran Persson och det enda han behöver gå med på är att dela ut ministerposter med rättvis fördelning. Sumpar han den chansen och blir av med makten så vet jag några väljare som kommer bli sura på honom för att han spelade bort deras makt på grund av ren maktsnikenhet. Givetvis kommer nog de flesta ändå skylla på mp, men med vilken rätt?

Att en stor del av mp:s väljare och även språkrören föredrar en röd regering är ingen motsättning till att de vill kunna driva sin politik i så stor utsträckning som möjligt, det vill säga representera en regering i en omfattning som representerar väljarsiffrorna.

Om det är något som skapar uppgivenhet och tvivel på demokratin så är det väl när det parti man röstar på inte får något större inflytande i politiken. Jag är rätt säker på att mp:s väljare skulle känna sig besvikna om det de röstat på inte får samma proportoinella makt som till exempel socialdemokraterna får. Alltså att s får cirka 75-80 procent av rösterna inom det rödgröna blocket och därmed 100 procent av regeringsposterna och andra höga poster, men att v och mp som utgör 20-25 procent av rösterna inom samma block ska kamma hem 0 procent av dessa höga positioner. Att man då är beredd att gå över till den andra sidan för att kunan få mer genomslag av sin politik handlar inte om maktkåthet utan om respekt för demokratin.


Om författaren

Författare:
Tobias Jeppsson

Om artikeln

Publicerad: 20 sep 2002 17:45

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: