sourze.se
Artikelbild

Kasta sten och välta skyskrapor

Att Antifascistisk Aktion är fascister är inget att tveka om. Att begränsa andras rättigheter med hot om våld är inte demokratiskt och kommer aldrig att vara det.

Jag blir så trött på allihopa. Att det finns världsledare och andra högt uppsatta som fortfarande inte lärt sig vad vilken svensk dagisunge får inbankat bakom pannbenet varenda dag. Att det finns de presidenter som i vissa fall fortfarande befinner sig på hink-och-spade-stadiet och envisas med att de vet bäst. Våld löser inga problem. Våldet erbjuder bara en skenbar, snabb väg till lösning. Denna lösning är ofta av den arten att den ena sidan tystas så att den inte kan säga emot, och därmed har en sida vunnit debatten i och med att den andra sidan inte finns längre, eller åtminstone inte kan göra ett uttalande.

Med makt kommer ansvar, det vet alla som läst Spindelmannen. Storebror skall alltid föregå med gott exempel så att inte de små lockas till ohyfs. För det vet alla att de flesta yngre tar efter vuxna i sin strävan att bli accepterade. Legitimerar man själv våld genom att bruka det mot andra kan man räkna med att en dag få smaka deras hämnd. Jag säger inte att det är rätt, jag bara konstaterar att detta är ganska logiskt.

Att våld inte löser konflikter på längre sikt finns det tydliga bevis på. Israel-Palestina konflikten finns kvar, mer än 50 år efter att Israel tilldelades judarna, vilket ändå borde ses som ett grundsteg i konflikten. Våldet har i detta fall skapat en våldsspiral, samt ett samlat påstående från Israelvännerna att antisemitismen är på frammarsch i Europa. Dock är nog merparten av denna antisemitism bara att betrakta som kritik. Och kritik är inte detsamma som hat. Bara för att man ogillar landet Israels politik betyder inte det att man hatar judar rent generellt.

Det så kallade Amerikahatets utbredande i världen är inte heller något övernaturligt oförklarligt spöke. Man ska ha respekt för andra och har man inte det ska man inte vänta sig att bli bemött med respekt. Respekt är inte lika med rädsla, respekt är förståelsen mellan två parter att döda mig inte, så dödar jag inte dig. Denna tolkning av ordet respekt parat med behandla andra som du vill att de ska behandla dig borde utgöra grunden i varje människas medvetande.

På samma sätt bör man utveckla förståelse för att graden av lidande hos männsikor inte avgörs av vilket land de kommer ifrån. En svensk som bryter benet lider lika mycket som en afghan som gör detsamma. Uppenbarligen är det ju så att ett flertal statsmän runt om i världen inte förstått något så banalt.

Våld tyder på svaghet. Man tar till nävarna, eftersom man inte har något mer att säga, men fortfarande tänker driva sin vilja igenom. Man har förlorat debatten och i ett försök att ändå vinna slår man ner sin motståndare. På detta sätt misslyckades demonstranterna på Avenyn, de illegitimerade sig själva genom sitt våld, sin plundring och förstörelse. På exakt samma sätt misslyckades polisen. Att känna sig kränkt av statligt anställda är ingen god grogrund för en bra relation. Det finns ingen anledning att bruka våld, förtroende är bättre, men eftersom man misslyckats så fatalt redan från scratch kommer det att bli svårt att bryta cirkeln.

I världen finns en stor splittring. Den ena sidan utgörs av oss i I-länderna som lever på dem i U-länderna. Den andra utgörs av slavarna i dessa U-länder. Så länge det finns högt uppsatta som förnekar detta kommer det att finnas två helt olika världsbilder, våran och deras. Detta kommer leda till grova missförstånd samt mer konflikter. Därför måste vi sträva efter att våran värld blir deras också. Att vi ger dem en andra chans, på rättvisa villkor. Annars kommer de aldrig förstå oss, och vi kommer aldrig förstå dem. Ännu mer våld kommer utbryta. Vi måste lyssna och ta till oss andras åsikter annars kommer de att vända sig mot oss och till slut kommer vår egen dumhet bli vår undergång. Och då finns det ingen vi kan komma krypandes till. Är man så jävla dum får man faktiskt skylla sig själv. Så det så.


Om författaren

Författare:
Idioten Puckosson

Om artikeln

Publicerad: 19 sep 2002 10:21

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: