sourze.se

Dogge lockade ung publik till debatt

Snabbhet och uthållighet i ringen är ett måste oavsett om det handlar om boxning eller debatt. Det fick deltagarna i debattboxningen under Demokrativeckan erfara.

- Tycker inte du att man ska ha rätt att ta en öl efter jobbet även om man slutar klockan nio på morgonen?
- Jo, men ingen tar en öl klockan nio på morgonen, då äter man frukost.
- Jo, den här killen gör det han slutar klockan nio på morgonen och då är det middagstid för honom.

Hundratals personer, de flesta ungdomar, samlades en kväll under Demokrativeckan för att se Sundsvalls första debattboxning på en restaurang i centrala Sundsvall.

I debatten mellan Jonas Ångberg, kampanjledare i MUF och Micke Westin, aktiv i SSU hettade det till ordentligt. Ämnet var krogarnas öppettider. En jury
utsåg Jonas Ångberg, som var för liberalare öppettider, till klar vinnare. Rappartisten Dogge Doggelito i Latin Kings agerade både konferencier och domare. Han hjälpte till att dra många ungdomar till arrangemanget.

- Jag hade nog inte gått hit om inte han hade varit här, även om debattboxning låter som en kul grej, säger Mohsen Oraee från Sundsvall.

Debattboxning utspelas i en boxningsring. Två personer med motsatta åsikter får prova att argumentera för sin sak. Det gäller att vara rapp i tungan och att kunna övertyga publiken. Personangrepp är dock förbjudna. En jury utser vinnaren genom att titta på bland annat stil, humor och förmåga att kontra. Åsikterna bedöms inte. Om en debattör får tunghäfta, blåser domaren för knockout. Det hände en tjej som debatterade emot kvinnliga utvik.

Juryn bestod den här kvällen av kulturminister Marita Ulvskog, Jesper Strömbäck från Demokratiinstitutet och Göran Hemberg från Demokratiakademin.

- Vem som helst får ställa upp med vilket ämne som helst. Men det är bra att ha vana att kunna prata för sig, säger Emma Kjelander från Riksteatern Jam, som var arrangör tillsammans med nättidningen Sourze och Demokratiinstitutet.

Några djärva Sundsvallsbor deltog i debatten men de flesta som gick upp i ringen var skribenter på Sourze.

- Det gäller att ha tänkt igenom vad man ska säga och att kunna sitt ämne, annars blir man bara stående där, säger Jonas Ångström från Umeå, som argumenterade för mer liberala krogtider.

- Kan man skriva så kan man väl prata, trodde jag, men det var skitsvårt, säger Sebastian Weil från Jönköping, som ville släppa drogerna fria.

Dogge ger Sundsvall godkänt men han hade hoppats på mer av både publiken och debattörerna. Det var femte gången han var konferencier för en debattboxning i Sourzes regi.
Tidigare har man, bland annat, boxats på Sergels torg i Stockholm och under Arvikafestivalen.

Syftet med en debattboxning under Demokrativeckan verkar vara olika bland arrangörerna. Sourze hävdar att det är ett sätt att popularisera politiska frågor och väcka tankar bland ungdomar. Riksteatern Jam ser det mer som scenkonst och för Demokratiinstitutet verkar det mest vara en kul grej.

- Det handlar framförallt om att underhålla. Det blir för mycket med alla långa seminarier. Blandningen under Demokrativeckan är viktig, säger demokrativeckogeneralen
Magnus Anclair.


Om författaren

Författare:
Martina Liljedahl

Om artikeln

Publicerad: 18 sep 2002 14:16

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: