sourze.se

Göran Persson trampar på sina egna

Hur maktfullkomlig och odemokratisk får en partiledare egentligen bli? Var går gränsen?

I en fråga från en TV-reporter till Göran Person om varför han inte vill släppa in v och mp i regeringen så var hans främsta skäl att de inte kunde släppa in någon som var emot EU och som trodde på en annan utrikespolitik än socialdemokraterna. I samma stund bevisade han att i all sin strävan efter att så mycket makt som möjligt så är han beredd att tillochmed trampa på sina egna väljare för att ensam nå toppen.

Det är svårt att dra någon annan slutsats då han borde vara fullt medveten om att det finns många socialdemokrater som röstade mot EU och som än idag är för ett uträde ur EU. Han kan inte heller glömt till exempel det stora socialdemokratiska partimötet partistämma kanske det heter? för kanske ett år sedan då man bland annat diskuterade utrikespolitiken angående USA och Afghanistan.

Vid det tillfället var det några sossar som hävdade att om Palme levt så skulle han självfallet stött ett anfall av Afghanistan, medan andra reagerade starkt på detta och menade att Palme nog skulle vänt sig i sin grav om fått höra detta och menade alltså att han skulle protesterat mot ett anfall av Afghanistan. Oavsett vilket så visar det tydligt att sossarna är klart splittrade i dessa två stora frågor.

Med ett deklarerande att han inte vill släppa in mp och v på grund av dessa skäl finns det all anledning att misstänka att han och partiledningen selektivt väljer ut sossar på betydande poster som har "rätt" åsikter. I dessa valtider så inser nog de flesta sossar att det är viktigt att hålla ihop och vara så enade som möjligt. Man kan även förstå att sossar som inte delar Perssons uppfattningar i dessa frågor hellre påverkar partiet inifrån än tar stöd från andra partier för att förändra ståndpunkterna.

Men efter detta deklarerande så kan de sossar som har "fel" åsikter känna sig blåsta och givetvis även de partier som hjälpt honom att få makten. Det stinker lite odemokratiska metoder och om jag får spå in i framtiden tror jag detta trampande på egna väljare kommer medföra dalande opinionssiffror för sossarna alternativt en höger/vänster-splittring av partiet som slutar med två partier, vilket det spekulerats om även tidigare. Inte är det märkligt heller att v och mp börjar tröttna på denna maktegoism när de själva har hjälpt till att få honom vid makten.

Skärpning Persson, det här är politik när den är som sämst, dvs odemokratisk.


Om författaren

Författare:
Tobias Jeppsson

Om artikeln

Publicerad: 17 sep 2002 16:11

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: