sourze.se

VAB - en lyx att värna om!

VAB - vad är det? Ett helt okänt begrepp även för mig tills för 3 år sedan. Nu vet jag vad det är och vill vara rädd om det.

Idag har jag VABBAT. Eller varit hemma för Vård av sjukt barn. Det innebär att när min dotter på 4 år har 40 graders feber får hon vara hemma med sin mamma och hennes mamma får vara hemma från jobbet. Med cirka 80 procent av lönen.gäller upp till 23 000 kronor i månaden.

Med tanke på att jag har två barn på 2 och 4 så borde kanske inte VAB var någon nyhet för mig. Men dels har vi oförskämt friska barn och den gång båda barnen hade vattenkoppor hade jag själv halsfluss och maken drog tyngsta lasset. Dessutom så är det alltid fullchokat på jobbet och när barnens febertoppar börjar dyka upp så är det alltid med skräck man noterar det och inte alls något man ser fram emot. Dock har vi förutom vattkopporna endast varit hemma 2 dagar, en dag för varje barn bara detta tyder på att vi har unik tur.

Men igår var det alltså dags. Dags att vara hemma. Och denna gång utan att var dödligt stressad och känna hur högarna på jobbet bara växte i min frånvaro. Förmodligen en helt falsk känsla, som en kvardröjande rest av den semester som flytt, men ändå. Dagen kändes som en gåva.

Båda barnen stannade hemma och vi gjorde absolut ingenting. Vi bara var. Tillsammans. Byggde tågbana och drack saft. Tog så småningom en stillsam promenad i sommarsolens sista strålar. Åt risifrutti i bersån.

Och jag tänker på hur dumt det är att denna förmån riskeras av en massa fuskare. En fjärdedel av alla föräldrar uppger att de tagit ledigt för vård av barn och sedan låtit sina barn gå till dagis. Hallå, har försäkringskassan ingen koll alls?! Eller att man stannar hemma trots att barnen inte är sjuka.

Det har vi förstås inte råd med! Och jag kan verkligen känna mig förgrymmad över att andra roffar åt sig av mina skattepengar till att få extra ledighet. Ännu värre är att på sikt kommer det säkert att innebära att reglerna måste ändras om inte kostnaderna ska bli för höga.

I vanlig ordning i Sverige lär man knappast ge sig ut och jaga fuskare - det är säkert integritetskränkande - utan istället försämrar man för alla. Så sluta fuska - VAB är en lyx att värna om!


Om författaren

Författare:
Anna Linusson

Om artikeln

Publicerad: 06 sep 2002 14:38

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: