sourze.se

Så blev jag högerspöke

Problemet var inte att min mor inte fick tillräckligt med bidrag, problemet var att hon inte fick behålla sin lön.

Jag gick med i MUF för ganska exakt fyra år sedan. Jag ska inte hyckla med att säga att jag inte blivit påverkade av mina föräldrar.

Mamma och pappa kom till Sverige från Ungern 1983 efter att socialismen raserat landet och min farfar som var uppfinnare tog livet av sig efter att kommunisterna berövat honom hela hans livsverk. De tvångsexproprieterade nästan allt han ägde och några år i fängelse gjorde sitt till.

Därför var socialismen något som inte tog ett steg över våran dörrtröskel.

Mamma och pappa flyttade till stockholmsförorten Skarpnäck strax efter att jag föddes och fick turligt nog ett uppehållstillstånd. De fick även ett lån inte bidrag av staten på 10 000 kronor för att klara uppehälle.

Inte ett ord svenska kunde de men började trots det jobba, som städare. De jobbade båda dag och natt men att leva på bidrag var helt enkelt inte ett alternativt. Det är ovärdigt självständiga människor tyckter de.

Efter mycket slit så öppnade min mor en dag sin egen friseringssalong. Men det var då det riktigt svåra började. Som städare hade man i varje fall anställningsskydd och kunde ta semester. Som egenföretagare var allt vad 8-timmars arbetsdag och ledighet som bortblåst.

Min mor kom hem sent varje dag, hade fullt med kunder, men kunde ändå inte ta en anställd för att arbetsgivaravgifterna gjorde det omöjligt att anställa någon hur mycket kunder hon än hade. Trots detta fick hon behålla mycket lite av sin lön.

Så där ute i Skarpnäck föddes tanken i mitt huvud att något inte stod rätt till. Att när man har en oändligt ström med kunder inte kan ta en anställd och när man jobbar 10 timmar om dagen knappt kan leva på sin lön.

Problemet var inte att min mor inte fick tillräckligt med bidrag, problemet var att hon inte fick behålla sin lön.

Det var då jag kom underfund med att de höga skatterna var kärnan av problemet, roten till varför jag inte fick se min mor hela dagen.

Det är därför jag aldrig kommer slutar tjata om skatten. För jag vet vilket helvete den kan skapa. Det är därför jag tror på lägre skatt. Det är därför jag en dag i det röda Skarpnäck bestämmde mig för att bli blå.

Det är därför jag idag är ett högerspöke!


Om författaren

Författare:
Daniel Somos

Om artikeln

Publicerad: 02 sep 2002 11:13

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: