sourze.se

Dambergs tröttsamma dubbelmoral

Om man vill arbeta och leva i Sverige ska man få göra det. I dag får man inte det om man inte är flykting, EU-medborgare eller utvald av etablissemanget.

"En human uppfattning innebär, trodde jag, en omtanke om och respekt för varje människa så som hon är. Oavsett ursprung. Att ge alla samma chans, utan att styras av fördomsfulla antaganden."

Så skrev Mikael Damberg här på Sourze. Och så långt har han ju rätt. Men sen är det just Damberg som vädrar sina egna fördomar. För de som inte passar in i exakt hans modell får inte vara med. Det är ju både cyniskt och fördomsfullt. Det är sådant som skapar A- och B-lag.

Om man, som Mikael föreslår, vill att alla ska ha samma chans måste det gälla alla. Oavsett ursprung, som han skriver. Det är därför vi tycker att politiker inte ska bestämma var människor ska bo, eller vilka som ska kunna få svenska jobb. Om man vill arbeta och leva i Sverige ska man få göra det, oavsett var i världen man är född eller varför man vill komma hit. I dag får man inte det om man inte är flykting, EU-medborgare eller utvald av etablissemanget. Krigsdrabbad eller väletablerad kan funka, men vanligt folk från resten av världen får inte vara med.

Om man har ett jobb borde man inte behöva bidrag. Man fikar med andra, lär sig språket, man får kompisar och man kan försörja sig. Den chansen får inte alla i dag. Vi vill att människor ska få bestämma själva vilka de ska jobba med och hur, oavsett var de är födda. Därför måste politiken ändras. I Dambergs Sverige sitter färdiga tandläkare flera år på flyktingförläggningar samtidigt som vi har tandläkarbrist. Akademiker och analfabeter sätts på samma svenskkurser där bara var tredje blir godkänd efter tre år. De allra flesta som kommer hit, även som flyktingar, vill och kan jobba men får inte. Det har politikerna bestämt, de ska tillhöra B-laget.

Dambergs, Perssons och Sahlins Sverige är näst sämst i världen på att släppa in invandrare på arbetsmarknaden. Bara Holland är värre. I Mikaels Sverige, där LO betalar miljoner för att få med sina krav i valrörelsen, är det LO som är A-laget. "Facket är och ska fungera som en utbudskartell", som Kurt Junesjö, förbundsjurist på LO-TCO Rättskydd uttryckte det i Arbetaren 08/02. LO ska bestämma vilka som får jobben och till vilken lön. Och säger, för att behålla makten på arbetsmarknaden, nej till arbetskraft från andra länder.

Det tycker vi är cyniskt. Och det är precis så rasism och segregation skapas. Mycket av rasismen i Sverige bottnar i att folk tror att alla invandrare lever på bidrag. Det är såklart inte sant, men det är för många som gör det. Vi vill att alla, inte bara några, ska kunna leva och jobba här. Människor måste komma ur bidrag och få jobb. "Land för hoppfulla" kom 1997 och föreslog bland annat just att den som kan försörja sig själv ska få komma hit. Ett slutet samhälle behöver inte vara så noga med hur man kan ta sig in i det eftersom man inte vill tillåta det. Lite som ett låst och larmat hus, där polisen straffar den som försöker ta sig in. Ett sånt samhälle får vi när Dambergs kompisar bestämmer. Men ska man öppna samhället, som vi vill, måste man diskutera hur det ska gå till och vad som ska gälla. I ett hus med öppen dörr är alla välkomna in, men måste hjälpas åt att fixa maten om de vill bo kvar. Det ställer krav, men det är både mänskligare och rättvisare än att bara de utvalda får komma in.

Damberg ställde några frågor som vi gärna svarar på:

F - Får man bli gravid om man är invandrare och omfattas man då av sjuk- och föräldravård?
S - Ja, varför skulle man inte det? Alla har ju rätt att lämna jobbet för att vara föräldraledig, det är bara fånigt att tro att vi inte skulle vilja tillåta det.

F - Hur ska man våga stå upp för sin rätt att inte bli utnyttjad som arbetskraft?
S - Som alla andra. Vi tror ju inte att alla som är födda i ett annat land än Sverige är svaga, utan vet att det blir gott om jobb med vår politik och att det är bra att människor själva får bestämma villkoren för hur jobbet ska göras. Utnyttjad blir man om man tvingas jobba svart eller inte får jobba alls, som med er politik.

F - När man ingår i invandrarnas B-lag på arbetsmarknaden, hur ska man då lära sig svenska och integreras i det svenska samhället?
S - Det är med er politik som det blir B-lag där folk inte lär sig svenska utan bor på flyktingförläggningar. Med jobb i stället för bidrag funkar integrationen, med er politik gör den inte det.

Mikael är ordförande i SSU. Det är hans jobb att skälla på moderater. Att han gör det är ganska ointressant, men framför allt är det ofta grundlöst. Frågan är vad ni vill göra i stället.

Era kompisar har haft åtta år på sig i regeringsställning att släppa in människor i landet och i jobben, men cynismen har bara fortsatt. Integrationen har inte fungerat, invandrare är arbetslösa och det rasistiska våldet ökar.

"En human uppfattning innebär, trodde jag, en omtanke om och respekt för varje människa så som hon är. Oavsett ursprung. Att ge alla samma chans, utan att styras av fördomsfulla antaganden.". Skrev Damberg. Men om man verkligen tycker så ska man byta regering.

Anna Kinberg var ledamot i kommittén som skrev "Land för
hoppfulla".


Om författaren
Om artikeln

Publicerad: 22 aug 2002 17:58

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: