sourze.se

Sanningen finns hos regeringen

Det är hög tid att regeringen nu publicerar de bokslut som finns över pensionsutvecklingen under den tid som manipulationerna med basbeloppet ägde rum.

Det borde vara lätt att redovisa plus och minus efter varje ingrepp som gjordes och därmed ge väljarna ett riktigt besked. Efter all debatt på bland annat tidningarnas insändarsidor är det nog många pensionärer som skulle vilja få de rätta siffrorna direkt från Regeringen.

Regeringspartiet hävdar, med benäget stöd från våra två stora pensionärsorganisationer PRO och SPF, att de minskningar av pensionerna som ägde rum under 90-talet redan är kompenserade. Sveriges Pensionärers Riksförbund hävdar däremot att dagens pensioner bör höjas med tio procent innan full kompensation skett.Det beror på att det prisbasbelopp som pensionerna beräknas efter inte har följt med prisförändringarna. Det ligger för 2002 på 37 900 i stället för 41 600.

Om detta handlar debatten i dag. Alla riksdagspartier utom vänsterpartiet, som i sin valplattform kräver full kompensation, instämmer i regeringspartiets åsikt och anser att den kompensation som är möjlig att få redan getts i olika former, bland annat genom skattereduktionen i börjar av 90-talet.

För den vanliga pensionären kan det vara hart när omöjligt att sätta sig in i alla förändringar av pensionerna som gjorts under resans gång. Fullt klart var det att pensionerna skulle värdesäkras via basbeloppet, som skulle följa prisutvecklingen.

Vad man som pensionär därför skulle vilja ha klart besked om - nu under pågående valrörelse - är hur hela ATP systemets slutgiltiga bokslut ser ut. Nu finns ju alla manipulationer som gjordes under 90-talet tillgängliga och vi vet vilka olika kompensationsåtgärder som gjorts. Det är bara att ta fram det bokslut som väl ändå måste finnas i regeringskansliet.

Därför, Göran Persson, har du redan infriat ditt löfte till pensionärerna att allt ska återbetalas "krona för krona". Ge ditt svar före valet och styrk det gärna med ett rejält bokslut.

Då kan vi 2,1 miljoner pensionärer lugnt gå till valurnorna och lägga vår röst i vetskap om att vi fått den riktiga och rätta information som behövs.


Om författaren

Författare:
Stig Gustin

Om artikeln

Publicerad: 19 aug 2002 15:57

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: