sourze.se

Registreringstvång för att rösta

I Sverige lägger vi åtskilliga miljoner på att få människor att gå till valurnorna vart fjärde år. Partistöd, demokratikonsulenter, demokratiutredningar och en demokratiminister.

Nu senast anställde Socialdemokraterna i Stockholm 34 demokratiambassadörer för att få invandrare att rösta. Alla miljoner som går till dessa instanser berättigas med devisen att ett högt röstdeltagande är självändamål.

Men när man utgör från den tesen blir det viktigare att människor gör ett val, än att detta val är medvetet. Det anses till och med bättre att göra ett omedvetet val än att inte göra något val alls, allt för att hålla röstsiffrorna uppe och så att våran stadsminister kan resa jorden runt och tala om våran fina, levande demokrati.

Slå gärna en tärning för att avgöra vem du ska rösta på, men stanna för guds skulle inte hemma på sofflocket.

Istället borde man tänka om. Rösta inte alls istället för att rösta omedvetet bör vara det mantra som trummas ut av våra politiker. För det finns inget farligare för våran demokrati än en massa människor som lägger större vikt vid Lasse Berghagens kostymval än vilket parti som ska husera i Rosenbad de närmaste fyra åren.

En levande demokrati är inte lika med en massa zombies som vid löfte om guld och gröna skogar vart fjärde år beger sig man ur huse för att lägga en pappersbit med namnet på det parti som lovat mest i en trälåda. Det är då politiken minimeras till att handla om sosse-glassar och moderat-badbollar. Det är då politiken blir en tävling om vem som under en halvtimmes partiledarutfrågning kan lova bort mest av våra surt förvärvade skattepengar.

Vi måste börja se på rösträtten som en rättighet förbunden med skyldigheter. Varje medborgares skyldighet att informera sig om partiernas ställningstaganden. Därför borde man kunna kräva av de människor som via rösträtten gör anspråk på att bestämma hur detta land ska styras också visar att de är beredda att själva ta ett steg för att få tillgång till denna rättighet. Ett sådant steg skulle kunna vara att man måste registrera sig för att få rösta. Människor som inte är beredda att ta detta lilla steg ska heller inte göra anspråk på att bestämma över Sveriges styrelseskick.

Med en registreringsplikt för att få rösta så kommer människor tvingas tänka till en extra gång över sitt val och på så sätt kommer vi få väljare som i större utstäckning tänker efter över sitt val. Säkerligen skulle röstdeltagandet sjunka, men däremot kommer de som väl röster i större utsträckning rösta mycket medvetet, istället för slentrianmässigt. Vi kan hävda att vi har en levande demokrati först när de som via rösträtten deltar i den demokratiska processen gör det med eftertanke. Registreringsplikt vore ett sätt att uppmuntra till detta.


Om författaren

Författare:
Daniel Somos

Om artikeln

Publicerad: 13 aug 2002 13:34

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: