sourze.se

Jag törs lyssna, Lundahl - törs du?

Michael Lundahl anser att jag ska våga lyssna. Men Lundahl har ingen som helst aning om vem jag talar och inte talar med. För visst törs jag lyssna.

Michael Lundahl svarar på min artikel angående trafficing. Det är utmärkt. Det är viktigt att frågor kring prostitution och trafficing debatteras. Men Lundahl går till hårt angrepp mot mig för att jag - som han hävdar - befinner mig i en skyddad verkstad när jag menar att vi måste ta krafttag mot trafficing, och att vi måste strypa marknaden för att kvinnor säljs som slavar i vårt land i dag.

Lundahl anser att jag ska våga lyssna. Men Lundahl har ingen som helst aning om vem jag talar och inte talar med. För visst törs jag lyssna. Men jag hör och ser tydligen någonting annat än vad Lundahl gör. Trafficing och prostitution är en del av ett samhälle där kvinnor inte ses som jämlika, där kvinnor förpassas till att vara en handelsvara. Prostitution och trafficing är en av de allra mest brutala delarna av det patriarkala samhället.

Kvinnor kommer i dag till Sverige, mot sin vilja, för att säljas till svenska män. Ofta slussas de runt i Sverige - hålls drogade, dels för att kunderna vill ha ombyte, men också för att kvinnorna inte ska kunna få kontakter i Sverige och söka hjälp ut ur slaveriet.

Jag menar att vi måste ta frågan om trafficing på allvar. I dag finns ingen fast enhet inom polisen som arbetar med dessa frågor. Detta anser jag behövs. Likaså att polis får befogenhet att ta de nödvändiga internationella kontakter som behövs för att komma åt ligor. Asylmöjligheterna för kvinnor som kommer hit genom trafficing måste ses över och kunskap kring trafficing och möjlighet till hjälp måste finnas i hela landet. Kvinnor som är fast i denna handel måste också erbjudas ett startkapital för att ekonomiskt kunna ta sig bort från hallicken.

Detta är åtgärder som jag vill se. Men samtidigt vill jag också få igång en debatt kring att det finns en marknad för denna slavhandel i Sverige. Det finns män som köper dessa tjänster, och mot dessa män måste vi alla markera. För att komma åt utnyttjandet av kvinnor - såväl genom trafficing som genom prostitution - så måste svenska män sluta köpa sex.

Frågan återstår varför en grupp män köper sex. Min slutsats är att dessa män inte har respekt för kvinnor, dessa män kan omöjligt se kvinnor som jämlika. Jag tror att det finns ett samband mellan prostitution och sexuella trakasserier, därför oroar det mig mycket att 77 procent av tjejer i årskurs ett på gymnasiet säger att de upplevt sexuella trakasserier och tafsanden. Vad ger detta för bild till tjejer och killar i skolan? Vem äger en tjejs kropp?

Att bilda fackföreningar för prostituerade kvinnor kan aldrig vara en lösning för att komma åt det utnyttjande av kvinnor som sker genom prostitution. Det handlar snarare om att ge upp i kampen för jämställdhet mellan könen.


Om författaren

Författare:
Malin Svensson

Om artikeln

Publicerad: 13 aug 2002 17:50

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: