sourze.se

Inför 4 timmars arbetsdag!

Varför tjatar alla om att vi ska ha 6 timmars arbetsdag? Jag anser att 4 timmars arbetsdag vore lämpligare!

Alla har vi hört argumenten om varför 6 timmars arbetsdag vore bättre än 8. Man blir inte lika stressad, man jobbar effektivare, man får mer gjort och så vidare. Men vad gör vi när vi väl har 6 timmars arbetsdag och folk fortfarande är stressade? Vi inför helt enkelt 4 timmars arbetsdag. Så varför inte införa 4 timmars arbetsdag med en gång istället?

Det är dessutom mycket enkelt genomfört. Staten lägger idag beslag på ungefär 60 procent av din lön. Om vi säger att staten låter dig behålla mycket större del av lönen och bara tog 10 procent, då skulle du tjäna lika mycket som du gör idag genom att bara jobba 4 timmar istället för 8.

Arbetslösheten skulle sjunka till noll, i själva verket skulle vi ha massiva krav på arbetskraftsinvandring, eftersom företagen kan låta folk jobba i två skift på 4 timmar var, vilket skulle fördubbla antal arbetstillfällen i landet. Detta skulle innebära massivt förminskade kostnader för staten på områden som a-kassa och socialbidrag. Dessutom skulle staten ha minskade sjukförsäkringskostnader eftersom folk mår bättre eftersom de jobbar mindre.

Med bibehållen moms plus de 10 procent staten tar av din lön så skulle det räcka fullt ut att upprätthålla sjukvård för alla, skola och rättsväsende. Så inför 4 timmars arbetsdag redan idag!

Eller så kanske vi skulle kunna sänka skatterna och låta folk själv bestämma hur länge de vill jobba genom fria kontrakt mellan arbetsgivare och arbetstagare, alternativ via frivilligt medlemskap i en fackorganisation. Men just det, det klarar ju folk inte av, sånt måste ju politiker bestämma om.


Om författaren

Författare:
Daniel Somos

Om artikeln

Publicerad: 12 aug 2002 15:27

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: