sourze.se

Vegan/vegetarian eller?

Mina tankar,

Kon är med kalv,
Så fort kalven är född så tas den ifrån sin mamma.
Bara en dag eller två gammal.
Man tar kalven och sätter den på en trailer efter traktorn och kör ut ur hagen med den råmande kon efter i full fart.

Kalven är bara ett lockbete för att få kon ut ur hagen.
Kalven sätts med andra kalvar för sej och matas med mjölk pulver eller överblivna mjölkprodukter ifrån mjölkning.
När kon som fått kalv är separerad ifrån de kor som inte fått sin kalv ännu, när de är ute ur hagen så tas kalven bort och kon sätts i mjölkproduktion.
Varje ko med nyfödd kalv behandlas likadant.
Kon separeras och råmar efter sin kalv.
Samma dag så tas kon in i mjölkning.
Kon har delar av efterbörden hängande efter sej första dagen och har ömma juver och sparkar när hon ska mjölkas.
Värst är det om kon är förstföderska och inte van vid mjölkning.
Den sparkar ibland så kraftigt innan den accepterat mjölkmaskinen så man får binda upp ena benet på den för att kunna mjölka.

Varje gång traktorn kör förbi med kalvar som tas bort så råmar alla korna och springer längs staketet efter traktorn.
Alla dessa kor som blivit av med sina kalvar.
Vad blir det av kalvarna ?
Det beror på vad dom har för kön.
Det beror på vad lantbruket har för inriktning.
Pojk kalvar skickas ofta direkt på slakt då det är för dyrt att göda upp dom.
Blir dom hundmat ?
En del får leva några månader till innan dom blir kött.
Skickas dom på export i obekväma transporter, kanske utan vatten, kanske för att bli det vita kalvkött som blir av kalvar som svälts.
Flickkalvar behålls tills dom blir mammor själva och deras kalvar tas ifrån dom.

Jag frågade en svensk lantbrukare med inriktning på mjölk vad han gjorde med sina pojkkalvar som han fick då han bara ville ha flickkalvar.
Svaret var: förr i tiden så hade man ihjäl pojkkalvarna direkt då det var för olönsamt att föda upp dom.
Man grävde ner dom.
Nu när man är med i EU så transporteras dom oftast ut ur landet.
Han ville inte veta eller prata om vad som händer med dom utanför sveriges gränser.

Jag vet inte vad som är sant och vad som sker eller inte.

Om man hade kunnat kontrollera vilket kön det skulle bli på kalvarna redan vid insemination och att kunna se till att alla korna bara fick flickkalvar hade ju gjort livet mycket bättre då man slipper att ha ihjäl pojkkalvarna.

Jag mår illa av att veta att dessa pojkkalvar ibland bara får bli några dygn gamla.

Kor ser glada och snälla ut där dom går i hagen.
Vår sommaridylls bild.
Kon och solskenet.
Reklamen med korna som jobbar i smörfabriken visar det så idylliskt.
Kon som står uppradad med hundratals andra kor och får mjölkmaskinen ditsatt och svansen klippt första gången den mjölkas påminner mej om något helt annat.
Jag skakar bort tankarna om att korna inte mår bra och att vi gör dom illa.
För jag vet ju inte om kornas minne är kort och dom är lyckliga i sin tillvaro.
Hur länge minns en ko sin kalv?
Hur ont gör det i en ko när kalven tas bort?
Saknar kon sitt barn lika mycket som jag saknar mina barn?
Är korna lyckliga där dom ingår i mjölkning två gånger om dagen?
Jag tror att korna glömmer snabbt, hoppas jag.
Jag skakar av mej tankarna kan inte tänka så.
Jag behandlar djuren väl och hoppas att livet är ett bra liv och att när dom går så sköts det med värdighet.

Jag mjölkar korna färdigt och går hem och tar en kopp kaffe med socker och mjölk.
Ska planera vad jag ska ta ut ur frysen för middagsmaten, kanske dillkött?

Jag har några kor och får som ska in i frysen när dom levt ett tag.
Hitills har jag bara haft köpekött.
Mina djur går utanför och betar.
Jag intalar mej att jag ger dom ett bra liv och att det är bättre att jag äter kött ifrån dom djur jag själv fött upp och ser till att hanteringen av djuren är bra.
Jag vet inte om jag kan äta det kött som kommer att komma ifrån mina egna djur.
Vi får se när det är slaktdags eller om jag fortsätter att köpa kött i affären med vetskapen om att de djuren kanske inte har haft ett bra liv.
Jag tycker om kött och mjölk men äcklas ibland av vad det är.
Kanske så slutar jag äta kött eller åtminstone skära ner på det.
Jag vet inte för jag är vilsen i mina tankar.

Känner en bonde som har många höns men aldrig äter höns eller kyckling ifrån sin egen gård för att han inte klarar av det.
Han handlar djupfryst fågel i affären och har på så sätt ögonbindel för att det är ett djur.

Om jag verkligen ville förändra så kunde jag ju starta med mej själv.
Det är jag som konsument som styr.

Jag kan styra till att äta mera grönsaker.
Jag har ju några val och kan påverka.
Tänker du nånsin på att: Mjölken i mjölkkylen, äggen i pappkartongen och dom tunna färdigskivade skivorna kött du har på smörgåsen kommer ifrån djur, levande djur.
Jag kan ju åtminstone köpa ägg ifrån frigående höns och köpa kött ifrån leverantörer som behandlar sina djur humant.
Vad tycker du?


Om författaren

Författare:
Suzanne Ek

Om artikeln

Publicerad: 05 aug 2002 11:49

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: