sourze.se

Mer pengar till pensionärerna

Pensionärerna är några av de som fått bära det tyngsta lasset under 1990-talets nedskärningar. Kristdemokraterna vill arbeta för rättvisa och en bättre ekonomisk situation för landets pensionärer.

För såväl pensionärer som övriga medborgare är både ekonomisk trygghet och en god vård och omsorg av största vikt. Alla har rätt till en trygg ålderdom. Ingen ska på sin ålders höst behöva oroa sig för sin försörjning. Många människor förväntar sig att statens åtagande inför kommande pensionering ska vara tillräckligt.

Jag kan inte annat än att hålla med om att pensionärerna är en av de grupper som fått bära det tyngsta lasset under 1990-talets nedskärningar. Kristdemokraterna har hela tiden protesterat mot att så skett.

Vi var det parti som först av alla hösten 1997 prioriterade och finansierade en återgång till att pensionsförmåner skulle beräknas på det fulla prisbasbeloppet från och med år 1998. Vi drev andra partier framför oss i valrörelsen 1998, och till slut hakade även Socialdemokraterna på.

Från och med 1999 betalas pensionsförmåner ut baserade på 100 procent av prisbasbeloppet. Basbeloppet döptes om till prisbasbeloppet år 1999 i samband med introduktionen av det nya pensionssystemet.

Enligt vårt sätt att se är det oerhört viktigt att även äldre ges rimliga livsvillkor. Jag tänkte i korthet redovisa hur vi vill förbättra för pensionärerna.

- Sänkt skatt även för pensionärer
Kristdemokraterna har föreslagit att grundavdraget höjs till 25 000 kronor per år. Detta är en åtgärd som också kommer pensionärer till del eftersom de från år 2003 kommer att beskattas i det vanliga beskattningssystemet. Höjningen av grundavdraget innebär en skattesänkning med cirka 250 kronor per månad för de flesta pensionärer.

- Förlängd omställningspension
Kristdemokraterna vill återställa den så kallade omställningspensionen för efterlevande fullt ut från sex till tolv månader. Vi anser att det är viktigt att de efterlevande får hjälp till ekonomisk trygghet under en längre period så att man får god tid på sig att anpassa sitt liv efter de nya ekonomiska förhållandena.

- Bättre bostadstillägg
När det gäller bostadstillägg anser vi det vara fel att fritidshus ska räknas in i underlaget. Flera fritidshus har i dag ett så högt taxeringsvärde att förmögenheten omöjliggör bostadstillägg. Det är inte rätt att människor ska tvingas till försäljning och därmed försämring av livskvaliteten för att erhålla bostadstillägg. Det är inte ovanligt att pensionärer skaffat sig ett fritidshus i unga år. I dag är det taxerade värdet högt med anledning av tomtvärdet, så att man ofta erhållit en fastighetsförmögenhet. Kristdemokraterna föreslår att underlaget av fritidshus tas bort.

- Avskaffa fastighetsskatten nu
Vi kristdemokrater vill att fastighetsskatten ska avskaffas omedelbart. Det är ju helt orimligt att människor som arbetat hårt i hela sitt liv ska beskattas så att de måste gå från gård och grund. I stället föreslår vi en kommunal fastighetsavgift på maximalt 2 600 kronor per år för en villa och 800 kronor per år för en lägenhet. Vi föreslår också en höjning på reavinst-skatten på fastigheter från dagens 20 procent till 30 procent. Totalt lättar skattetrycket på boendet med sex miljarder kronor per år med vårt förslag.


Om författaren

Författare:
Magnus Kolsjö

Om artikeln

Publicerad: 25 jul 2002 17:21

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: