sourze.se

Tio heltokiga grejer: 1. Bankrånet

Fyra män söker efter någon sorts mening. Första delen av tio.

Mina polare hette Leroy, Morales och Isaac. Vi bodde ihop i en takvåning mitt i stan. På kvällarna brukade vi ringa några brudar, gå ut med dem, och sen dra tillbaka till lägenheten och titta på när de tog av sina lyxiga underkläder.

Vi jobbade inte, för Morales var en jävel på hästar. Han hade ett bergsäkert system som i princip gick ut på att hitta en vinnare som gav minst tre gånger insatsen. Förlorade han i första loppet, dubblade han i nästa, och så vidare. Pengar var inget problem.

Det blev för bra, det blev för tråkigt. Så en kväll bestämde vi oss för att vi skulle göra tio heltokiga grejer. Saker vi bara funderat på, men egentligen aldrig tänkt göra. Första saken skulle vi göra redan samma kväll. Vi skrev upp varsin grej på varsin lapp. Sen vecklade jag upp och läste:

Leroy: Råna en bank.
Morales: Gå ut på stan och leta upp två grabbar vi inte gillade och skjuta dem i knäna.
Isaac: Råna en bank
Jag: Spreja ordet "kuk" skitstort på stadshusets vägg.

Eftersom Leroy och Isaac skrivit samma grej så fanns det tre alternativ. Leroy ringde. Han slog ett nummer på måfå. Svarade en man skulle vi råna en bank. Var det en kvinna skulle vi skjuta grabbar i knäna. Och fick vi inget svar blev det graffitti. "Jaha, det är Johnny" lät det i andra änden av luren.

Vi drog nylonstrumpor över våra huvuden och sprang in på banken med leksakspuffrorna i luften. Alla utom Leroy som satt och väntade i bilen. Kunderna slängde sig på golvet. De var skiträdda. Morales sparkade två av dem i huvudet. Vi var nervösa och hade bråttom, så vi tog bara pengarna i kassorna. Jag sprang bakom disken och rakade ner stålarna i en svart sopsäck. Allt som allt tog det tolv minuter.

Leroy räknade. Två brudar låg i soffan och spillde champagne på nylon. "Trettifyratusentrehundra" sa Leroy. "Det var inte mycket" muttrade Morales. "Nä" svarade jag. "Och vafan, egentligen" rapade Isaac och fortsatte "Pengar behöver vi inte". Nästa dag skulle vi komma på bättre grejer att göra.


Om författaren

Författare:
Mikael Vestlin

Om artikeln

Publicerad: 08 jul 2002 09:35

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: